Anar al contingut

evolució del mercat

El preu de la vivenda s'accelera en el primer trimestre de l'any

Els pisos nous provoquen un repunt que no es produïa des del quart trimestre del 2007

Max Jiménez Botías

El preu de la vivenda s'accelera en el primer trimestre de l'any

La variació anual de l’índex de preus de vivenda (IPV) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) en el primer trimestre del 2019 ha augmentat dues dècimes i se situa en el 6,8%. Per tipus de vivenda, la taxa de la vivenda nova és del 10,4%, gairebé dos punts i mig superior a la del trimestre anterior i la més alta des del quart trimestre del 2007. Per la seva banda, la variació anual de la vivenda de segona mà baixa dues dècimes, fins al 6,2%.

La vivenda nova és la principal responsable de l’encariment dels pisos. Des del quart trimestre del 2007, en l’època àlgida de la bombolla, no es registrava un percentatge similar. L’índex (que és una referència que pren com a base 100 l’any 2015) mostra, no obstant, que els preus encara estan per sota dels d’aquella època. En el primer trimestre d’aquest any es va situar en 128,3 punts, davant del màxim històric de 137,4 en el tercer trimestre del 2008.

Els increments més grans es van produir a les Canàries, les Balears i Navarra, amb pujades d’1,1, 0,9 i 0,9 punts, respectivament. Cantàbria, Catalunya i Galícia van registrar els descensos més grans en les seves taxes anuals, amb disminucions de cinc dècimes en totes elles. Respecte a la variació trimestral, els preus de la vivenda han presentat taxes positives en el primer trimestre del 2019 en totes les comunitats autònomes. Les pujades més grans es produeixen a Madrid, el País Basc i Aragó, amb increments del 2,9 %, 2,3 % i 2,2 %, respectivament. Astúries (0,5 %), Galícia (0,5 %) i la Comunitat Valenciana (0,7 %) registren les menors pujades trimestrals.

Pujades poc uniformes

El Banc d’Espanya no creu que l’alça del preu de la vivenda  pugui desencadenar en una altra crisi econòmica, ja que les actuals pujades no són uniformes i aquesta és una diferència respecte als augments que van desencadenar la crisi anterior. "No veiem indicis de sobrevaloració generalitzada, tot i que és un element que seguim amb atenció i de manera continuada", ha dit el director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Óscar Arce, en la roda de premsa de presentació del nou informe de projeccions macroeconòmiques de l’entitat.