VIOLÈNCIA MASCLISTA

La Policia protegeix 4.000 víctimes de gènere més que a finals del 2020

  • Les forces de seguretat també detecten un 54% més de menors en risc

La Policia protegeix 4.000 víctimes de gènere més que a finals del 2020
3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

La protecció policial contra el maltractament masclista creix a Espanya. Els cossos policials fan seguiment de 68.188 casos de violència de gènere, 4.532 més que quan va començar l’any, segons dades del Ministeri de l’Interior. Aquesta xifra ha augmentat un 7% en aquests 10 primers mesos del 2021.

També ha crescut la detecció del nombre de menors fills de dones víctimes que es troben actualment en perill de ser agredits pel maltractador de les seves mares, un 54%, fins als 647 petits. I la identificació dels nens i nenes en situació de vulnerabilitat per viure en contextos de violència s’ha incrementat un 30%: la xifra és de 6.735.

Totes aquestes són dades de Viogén, el sistema policial de seguiment de víctimes de violència de gènere que tracta d’avaluar el risc a què està exposada una dona quan denuncia el maltractament per mirar d’assegurar-li una protecció adequada, així com als seus fills.

Les restriccions de mobilitat i l’estat d’alarma per la crisi sanitària del coronavirus van provocar el 2020 un descens del 10% en el nombre de denúncies per maltractament en l’àmbit de la parella i l’exparella. No obstant, ja en el segon trimestre del 2021 havien tornat a les xifres habituals prepandèmia.

Les últimes dades publicades pel Ministeri de l’Interior relatives al 31 d’octubre permeten confiar en la consolidació del ritme ascendent de denúncies i, sens dubte, constaten que són més les dones protegides i les situacions de risc dels menors que detecten la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Policia Foral de Navarra i algunes policies locals presents a Viogén. En el sistema no es recullen els casos de Catalunya i el País Basc, que gestionen els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza.

Dones víctimes

A 31 d’octubre de 2021, els agents de les policies que integren Viogén feien seguiment de 68.188 casos actius: nou víctimes es trobaven en risc extrem; 526, en risc alt (un 24% més que a finals del 2020); 8.061, en risc mitjà (un 27% més), i 28.507, en risc baix (10% més).

Quan una dona denuncia violència de gènere, els agents procedeixen a avaluar el risc al qual està exposada (extrem, alt, mitjà, baix o no apreciat) a través d’un formulari de diverses preguntes amb què miren d’anticipar-se per evitar futures agressions a la víctima, és a dir, el risc de reincidència de l’agressor.

En aquest qüestionari també es pregunta per la situació dels fills. A partir de l’estudi de casos letals previs, Interior va incloure en el sistema indicadors que alertin del possible risc dels infants i que s’analitzen quan la víctima interposa la denúncia.

Així, la resposta de la mare a una sèrie de preguntes planificada serveix per identificar els casos en què es detecti el risc d’una situació de vulnerabilitat com de potencial perill per als nens, ja sigui de violència greu o letal.

A l’acabar l’octubre, a Viogén constaven 647 menors en risc (62 en risc alt i 585, mitjà). Des que es va començar a analitzar el risc que corrien aquests infants, el 2019, els cossos policials han detectat 2.222 casos de menors en perill –un de cada cinc, en risc extrem– i 6.735 de vulnerables.

En tots els casos de perill, Viogén genera una diligència per alertar les autoritats judicials i fiscals d’aquesta situació amb l’objectiu que sol·licitin una avaluació forense més detallada i així poder dictar ordres de protecció adequades.

També s’envien aquestes diligències en els casos més greus de nens en situació de vulnerabilitat a causa de la seva existència en contextos del maltractament.

Notícies relacionades

Segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona 2019, a Espanya més d’1,68 milions de nens són fills de dones maltractades.

El 016 atén les víctimes de totes les violències contra les dones. És un telèfon gratuït i confidencial que dona servei en 53 idiomes i no deixa rastre a la factura. També s’ofereix informació a través del correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i assessorament i atenció psicosocial mitjançant el número de WhatsApp 600 000 016. A més, els menors poden dirigir-se al telèfon d’ANAR 900202010. Tots els recursos contra la violència de gènere.