Orgull de: Viladecans (8)

Els Nou Rals: caiguda i resurrecció de la llibreria més emblemàtica de Viladecans

  • El racó literari més antic del municipi es va veure obligat a tancar el 2013 per tornar reconvertit en cooperativa cultural

  • «Al veure el carinyo de la gent vam saber que havíem creat una comunitat a la ciutat», diu un dels seus impulsors

Els Nou Rals: caiguda i resurrecció de la llibreria més emblemàtica de Viladecans
5
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

Al nucli antic de Viladecans (Baix Llobregat), al carrer de Sant Joan, es troba la llibreria Els Nou Rals, la més antiga del municipi i un dels comerços culturalment més actius de la zona.

Fa més de quatre dècades, el 1979, Jordi Vicente tenia 23 anys i va decidir deixar la seva carrera d’Economia a mitges i obrir una llibreria. «Sempre m’havia agradat el món del llibre. El meu pare, que era comptable en aquella època, em va dir que no funcionaria mai», explica Vicente. I, tot i que el seu pare l’advertís de la precarietat, el jove es va fer el desentès i va obrir Els Nou Rals sense ser del tot conscient de l’odissea que li queia al damunt.

Els Nou Rals va néixer en un Viladecans en expansió: en menys de deu anys, la població al municipi s’havia gairebé multiplicat, passant de 24.000 habitants el 1970 a 43.000 el 1979. «En aquella època amb prou feines hi havia comerç a la ciutat; Viladecans estava molt arrelada a una economia d’indústria i d’agricultura», comenta Vicente.

Tot i que assegura que mai diria que una llibreria és un «negoci», fins a la crisi sí que els era rendible. Des de 1995 fins al 2007 els va anar «molt bé»: durant «els anys d’or» d’Els Nou Rals, la llibreria va aconseguir convertir-se en un símbol cultural de la ciutat.

Però, a l’arribar la crisi del 2008, el llibreter fundador es va començar a endeutar fins que el 2013, ja en una situació límit, va obrir la veda del possible traspàs. A Espanya, entre el 2008 i el 2013, es van arribar a perdre el 10% de les llibreries. Un any més tard, el 2014, tancaven quatre llibreries per cada una que obria.

«Viladecans no volia perdre un negoci emblemàtic»

Davant la situació límit, Viladecans es va bolcar per organitzar un cash mob –reunions en petits locals per comprar en massa i ajudar-los– a la llibreria, iniciativa que va aconseguir notorietat a les xarxes socials i mitjans.

«Veure el cash mob va ser un reflex que Viladecans no volia perdre un negoci tan emblemàtic com aquest». Vicente recorda aquell moment amb carinyo «al veure la resposta del poble i veure que la meva presència i la de la llibreria havia servit per a alguna cosa; allà em vaig adonar que havíem creat en el municipi una comunitat cultural».

En aquest punt va ser quan van arribar els tres «àngels de la guarda» del fundador de la llibreria: Ricard Caba, Rosa Agustí i Anna Bordas, tres persones que tenien la idea de convertir Els Nou Rals en una cooperativa cultural. Actualment, com a socis de la cooperativa només segueixen els dos primers.

El ressorgiment com a cooperativa cultural

La llibreria va tancar amb Jordi Vicente el juny de 2013, però només va mantenir les persianes abaixades fins al novembre d’aquell mateix any. Al principi, els tres socis volien muntar una cooperativa entorn de Vicente, però ell s’hi va negar, tot i que es va unir com a soci col·laborador, fins avui.

«En aquell moment ens va tirar més el cor que el cap», afirma Ricard Caba davant les adversitats d’obrir una llibreria cooperativa en el context de crisi. «L’inici va ser dur. El procés de donar a conèixer el nou projecte de cooperativa va ser difícil», explica.

En gairebé els deu anys de reobertura de la llibreria, el modus operandi de Caba i Augstí de donar vida a la cooperativa no ha canviat. S’organitzen des d’un inici activitats infantils, presentacions de llibres, tallers culturals per a tota mena de públics. «Arran de treballar amb les escoles del municipi ha anat millorant la cosa», afirma Caba.

La llibreria treu el seu benefici majoritàriament de la venda de llibres, però també pretén beneficiar-se d’aquest tipus d’activitats. Al ser una cooperativa sense ànim de lucre, el que guanya es reinverteix en el local i en el seu creixement.

6,8 llibreries per cada 100.000 habitants

Abans de la pandèmia, el 2019, poc més del 25% de llibreries d’Espanya venien per internet, una dada que va créixer fins al 38,9% el 2021. La mítica llibreria de Viladecans, arran del confinament i de les dificultats de vendre de forma tradicional, es va haver d’adaptar a les circumstàncies. «Vam veure que si tornava a passar havíem d’estar preparats, perquè en el moment no ho estàvem. Però realment la nostra facturació online no representa grans números», apunta Caba.

El canvi de paradigma del sector de la venda del llibre es va veure assolat amb l’aparició de grans competidors com Amazon, que amb la seva immediatesa ha provocat que llibreries de proximitat com Els Nou Rals també s’hagin d’adaptar a la rapidesa del servei.

«Abans podíem estar una setmana sencera esperant un llibre, però ara pots fer la gestió de manera immediata. Si algú ve preguntant per un llibre en concret, li podem dir el preu i quan arribarà a les seves mans», remarca Jordi Vicente.

El futur dels establiments com Els Nou Rals, locals que viuen de la venda de llibres i d’activitats culturals, és una incògnita. A Espanya, entre el 2019 i el 2021 han obert 45 llibreries i n’han tancat 41. El 2014 van tancar 900 llibreries, però hi havia 8,2 llibreries per cada 100.000 habitants. Ara, en ple 2022, són 6,8 les llibreries per cada 100.000 habitants.

«Crear una comunitat cultural»

Gairebé deu anys després, Caba comenta que continuen notant «l'escalf de la gent» de Viladecans. «El fet de crear una comunitat cultural al municipi és el que ens va fer tirar endavant», explica.

«Tenim una xarxa de clients que al final és amiga, que venen molt sovint i que a més fan notar el seu suport quan arriben dates assenyalades com Sant Jordi. Treballen colze a colze amb nosaltres per poder seguir endavant», diu Caba.

Notícies relacionades

«Sempre he dit que he fet dues coses bé en la vida: obrir la llibreria sota el nom Els Nou Rals, que són dues pessetes amb vint-i-cinc cèntims, i tenir dos fills», conclou Vicente. «Sabent com anirà tot, ho tornaria a fer tot igual i tornaria obrir la llibreria, tot i que m’hagin quedat nou rals per a la pensió».

Llegeix totes les notícies de Viladecans a EL PERIÓDICO Viladecans