A més de les cremes solars, quins aliments podem prendre per protegir-nos del sol?

Els farmacèutics adverteixen que, en cap cas, la presa d’aquests fotoprotectors orals substitueix les cremes de protecció solar

A més de les cremes solars, quins aliments podem prendre per protegir-nos del sol?

A més de les cremes solars, quins aliments podem prendre per protegir-nos del sol?

2
Es llegeix en minuts
Rebeca Gil

Cada estiu els especialistes en dermatologia insisteixen en la importància de protegir la pell del sol i recalquen, una vegada i una altra, la necessitat d’utilitzar cremes amb factors de protecció molt alts. Tenint en compte que la cura de la pell també es pot fer des de l’interior, des del Consell General de Col·legis de Farmacèutics (CGCOF) expliquen com la ingesta de determinats aliments o complements alimentaris, així com una bona hidratació, també seran essencials per protegir la nostra pell del sol durant l’estiu.

Alimentació i fotoprotecció oral

Des de la Vocalia Nacional d’Alimentació del CGCOF assenyalen que hi ha determinats nutrients que poden jugar un paper important a l’hora de preparar i protegir la pell davant del sol des de dins. Entre aquests nutrients, els experts en farmàcia destaquen els més importants:

  • Carotenoides, com el betacarotè, el licopè o la luteïna, presents en aliments com pastanagues, carabassa, mandarines, taronges, rúcula, espinacs, bròquil o pebrot vermell. Ajuden a la formació de la vitamina A i prevenen el dany oxidatiu produït per la radiació solar. A més, el consum d’aquests aliments ajuda a aconseguir un bronzejat uniforme.

  • Polifenols. Aquestes substàncies químiques presents en alguns aliments tenen “propietats antioxidants i antiinflamatòries”, expliquen els farmacèutics. Es troben en fruites del bosc, verdures com espinacs, bròquil o pebrot, condiments com alfàbrega, julivert o coriandre i, per descomptat, en l’oli d’oliva verge.

  • Vitamina E. El seu consum és important per la seva acció antioxidant, ja que protegeix davant els radicals lliures produïts per la radiació ultraviolada. Es troba a l’oli d’oliva, l’oli de gira-sol, llavors, cacauets, alvocat, espàrrecs verds, mongetes blanques, blat de moro o blat.

  • Vitamina C. Present en cítrics com la taronja o l’aranja, i també en fruites d’estiu com la nectarina o el paraguaià. Ajuda a la producció de col·lagen i “potencia els efectes de la vitamina E”, assenyalen des del CGCOF.

  • Àcids grassos omega-3. Probablement els nutrients més coneguts, tenen beneficis com la reducció de la inflamació i la millora de la funció barrera de la pell. Es troben en grans quantitats en peixos blaus.

Tots aquests elements també solen estar inclosos en càpsules destinades a la fotoprotecció oral. Això sí, des del CGCOF adverteixen que, en cap cas, la seva presa substitueix les cremes de protecció solar, sinó que “són un complement que permet assolir una protecció solar més profunda i integral”.

La importància de la hidratació

Notícies relacionades

A més de la protecció solar, i també relacionat amb la calor i la cura de la pell, des de la Vocalia Nacional d’Alimentació del CGCOF recorden la importància de mantenir-se hidratat. Per això, recomanen beure entre 2 i 2,5 litres d’aigua al dia. Aquesta aportació de líquids s’ha de complementar amb el consum de fruites i verdures típiques i refrescants de l’estiu, com el meló, la síndria, el cogombre o el tomàquet.

Per millorar la hidratació corporal, els especialistes en farmàcia també recorden que cal evitar begudes amb alcohol o cafeïna, ja que afavoreixen l’eliminació d’aigua corporal a través de l’orina i l’augment de la sudoració.