Nutrició

Ideal per perdre pes: tres formes diferents de cuinar el xai

La carn de xai només té 220-230 calories per cada 100 grams

Ideal per perdre pes: tres formes diferents de cuinar el xai

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Baixa en greixos, rica en nutrients i ideal per a les dietes d’aprimament. Així és la carn de xai, un plat ple de proteïnes, seleni, ferro i vitamines que protagonitza molts dels àpats de Nadal. Les cries de lletó i recental s’alleten a la tardor per propiciar l’elaboració a les cuines de receptes tendres, suaus i fresques. Amb la idea d’incentivar, rejovenir i desestacionalitzar el consum d’aquesta carn, la Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne (Interovic), juntament amb els grups gastronòmics La Musa i Ochenta Grados, llancen la campanya ‘Xai de pasturatge’ amb tres receptes originals, divertides i diferents per disfrutar d’aquesta carn de gust inconfusible que va arribar a la Península en el neolític i es va convertir amb el pas del temps en una de les preferides en els banquets romans.

El xai és l’aliat perfecte per afavorir la síntesi de proteïnes musculars, gràcies al seu alt valor biològic i els aminoàcids essencials. També és ideal per a l’activitat física aeròbica pel seu contingut en vitamina B6, que facilita el metabolisme dels hidrats de carboni i del glucogen.

Els aminoàcids eviten la pèrdua de massa muscular, així com la degradació del teixit muscular.

La carn de xai només té 220-230 calories per cada 100 grams, així que és indicada per a tota mena de dietes, incloent-hi les d’aprimament.

Ochenta Grados presenta ara una terrina de xai confitada i nyoquis amb crema de carbassa i gorgonzola.

S’elabora una terrina cuinant a baixa temperatura el coll de xai de Segòvia, que, una vegada cuinat, desossa, premsa i talla a la porció requerida.

Nyoquis amb crema de carbassa: Partim d’una carbassa rostida, que triturem juntament amb nata i aigua de la seva mateixa cocció. Després hi afegim gorgonzola picant fins a obtenir-ne la textura desitjada. Els nyoquis són 100% aptes per a celíacs.

Per a l’amaniment de tahini: Es fa una crema barrejant pasta de sèsam torrat, salsa de soja, vinagre d’arròs i xarop d’auró. Aquesta salsa és el que dona el contrast perfecte al plat.

Per acabar, es banya el xai amb un suc de carn casolà.

Brioix de xai. /

Epc

La proposta de Limbo Bernabéu és un brioix de xai en salsa de curri amb pico de gallo i bitxo adobat amb herbes aromàtiques d’alfàbrega i menta.

Es torra el pa a la planxa i després s’omple amb 70 grams de farcit de xai calent. 

A sobre s’hi posa salsa romesco, pico de gallo, rodanxes de bitxo i ceba fregida. 

S’hi posa la salsa chimichurri, amb rodanxes de ceballot xinès i per sobre tires d’alfàbrega i menta.

Per a l’elaboració del farcit de xai: bullim la nata, hi afegim salsa ‘vindaloo’ i la pasta de curri, ho tornem a bullir. 

Hi afegim farcit de rotlle de primavera, xai esgrunat i ho barregem fins que quedi bé unit.

Kofta de xai. /

Epc

La recepta d’Ojalá Pool Bar i Ojalá Beach Bar: 

Kofta de xai amb babaganuix, formatge labneh, crema de sèsam, amanida libanesa, pistatxos i menta.

Kofta de xai, la preparació clàssica de l’Orient Mitjà. Són unes mandonguilles de xai especiades i en aquest cas enfornades amb melassa de magranes.

Notícies relacionades

Ho acompanyem amb crema d’albergínia fumada, labneh casolà (formatge que fem decantant el iogurt i amb un toc d’all i aove) i una amanida libanesa, amb herbes com ara menta i julivert. «Tots els elements acompanyen molt bé el gust tan característic de xai», garanteix el xef Taut Repsys.

 

Temes:

Tardor Dietes