Solstici d’hivern

¿Quan comencen a allargar-se els dies?

A partir del 21 de desembre es notarà l’augment de minuts de sol a la tarda

¿Quan comencen a allargar-se els dies?

Enric Fontcuberta / Efe

2
Es llegeix en minuts
Lola Gutiérrez

A mesura que avança l’estiu, els dies són més curts i, a mesura que passa l’hivern, hi ha més hores de sol. Això passa perquè la durada del dia respecte a la nit no és igual durant tot l’any ni a tots els llocs, ja que té relació amb la situació de la Terra respecte al Sol.

Hi ha refranys que fan referència al fet que, a partir del 13 de desembre, coincidint amb Santa Llúcia, comença a allargar-se el dia. Per exemple «Per Santa Llúcia s'escurça la nit i s'allarga el dia» i «Per Santa Llúcia creix el dia un pas de puça». Però en realitat, és entre el 6 i el 9 de desembre quan el sol es pon una mica més tard.

De tota manera, no serà fins al 21 de desembre, quan comença l’hivern, que es farà notori l’augment de minuts de sol a la tarda que haurà començat anteriorment.

A partir del 4 de gener es farà de dia cada dia uns segons abans. A mitjans del primer mes de l’any, ja podrem disfrutar de mitja hora més de sol: «Des de Sant Anton, una hora més de sol», dia que se celebra el 17 de gener.

Hores exactes

Segons les dades de l’Observatori Astronòmic Nacional, a Barcelona, aquest 13 de desembre l’ocàs tindrà lloc a les 17.22 hores. El dia de Nadal, a les 17.27 hores. L’últim dia de l’any el sol apareixerà per l’horitzó a les 8.17 hores i desapareixerà a les 17.32 hores. Per Sant Anton, el 17 de gener, s’haurà fet de dia a les 8.14 hores i durarà fins a les 17.49 hores.

A partir d’aquest moment els dies no pararan de créixer fins a l’arribada del solstici d’estiu (21 de juny), en què tornaran a fer-se més curts una altra vegada.

Primera sortida del sol i últim capvespre

Notícies relacionades

L’hora exacta de la sortida del sol i del vespre pot variar dins d’un mateix país i depenent dels mesos de l’any. De fet, la Costa da Morte i el cap Touriñán (Galícia) tenen l’últim capvespre d’Europa entre els mesos de març i abril i des del 18 d’agost i el 19 de setembre.

Al contrari, se sol pensar en Es Castell (Menorca) com el lloc on es fa de dia abans a Espanya, però, durant l’abril i l’agost, els primers rajos de sol es traslladen al cap de Creus (Girona).