Depressió

Un estudi relaciona ser un home jove amb un trastorn mental i una mortalitat prematura

Un estudi relaciona ser un home jove amb un trastorn mental i una mortalitat prematura
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) apunta a una relació entre ser un home jove (entre 18 i 31 anys) amb un diagnòstic per trastorn mental i el risc d’una mortalitat prematura.

Els impulsors de l’estudi, publicat a la revista ‘Psychiatry Research’, han analitzat dades de més de 500.000 persones amb problemes de salut mental atesos pel Servei Català de Salut. Un equip del Parc Sanitari Sant Joan de Déu-IRSJD format pels doctors Josep Maria Haro i Beatriz Olaya, i la bioestadística Maria Victoria Moneta ha analitzat dades dels registres de salut dels pacients hospitalitzats i en centres ambulatoris de Catalunya.

Factors psicosocials

Els resultats indiquen que en el cas dels homes el risc de mort prematura era superior al de les dones, i que és més gran en les franges més joves. «Creiem que aquesta diferència entre gènere s’explica, principalment, per factors psicosocials; en el cas dels homes hi ha una tendència a consultar menys els especialistes mèdics i compartir els seus problemes de salut mental, a causa dels estereotips de gènere i les barreres culturals», ha explicat la doctora Olaya.

L’estudi és el més complet que s’ha fet al sud d’Europa, i no només ha analitzat les dades de persones amb diagnòstic de trastorn mental greu, sinó que també ha inclòs dades de pacients amb altres de menys greus, com els afectius o l’ansietat. Per a l’estudi s’han analitzat les dades de més de 500.000 persones de més de 18 anys ateses pel Servei Català de Salut entre l’1 de gener del 2005 i el 31 de desembre del 2016.

Les persones analitzades estaven diagnosticades, almenys, d’un d’aquests problemes de salut mental: esquizofrènia, trastorn de l’estat d’ànim, trastorn delirant, psicosi, ansietat, estrès, reacció d’adaptació o depressió.

L’equip investigador va observar que la mortalitat prematura variava segons l’edat: els joves (entre 18 i 31 anys) amb trastorns mentals tenien més risc, una cosa que es pot explicar per més exposició de factors com el consum de substàncies, comportaments impulsius i pensaments suïcides.

Notícies relacionades

La investigació és la primera que s’ha fet sobre dades catalanes en què s’analitza la mortalitat prematura associada a diferents trastorns mentals; i que aporta així més evidències científiques que reforcen aquesta relació i que proporciona informació valuosa per als sistemes públics de salut.

Els resultats també revelen que en el cas del grup de pacients amb trastorns afectius, com l’ansietat o l’estrès, hi ha una taxa de mortalitat més alta que en el grup amb depressió major. L’estudi també destaca la importància de tenir en compte la comorbiditat d’altres trastorns o patologies en les persones diagnosticades amb trastorns de salut mental, per poder fer un abordatge més integral.