Processats i condiments

Cinc aliments que tenen més sal del que creus

Cinc aliments que tenen més sal del que creus
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els espanyols consumeixen el doble de sal del que es recomana. Així ho fa veure un estudi de la Societat Espanyola d’Hipertensió (SEH-LEHLA) que reflecteix que consumim 10 grams de sal al dia, davant els 5 de recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.

Que som un país de salats era un secret a crits. No obstant, de vegades són els mateixos aliments que ens confonen; pensem que per la seva naturalesa o gust tenen menys sal de la que realment aporten. Conèixer-ne la composició ens ajudarà a frenar el consum abusiu d’aquests aliments amb alta càrrega de sal i substituir-los per d’altres de més sans.

Per aquest motiu, la SEH-LEHLA recomana comprovar quanta sal tenen els aliments abans de comprar-los, per a la qual cosa n’hi ha prou amb multiplicar per 2,5 la quantitat de sodi que s’indiqui a l’etiqueta per saber els grams de sal que s’ingereixen amb aquest aliment. A més, aconsella als consumidors que incrementin en la dieta la ingesta de productes vegetals frescos perquè contenen menys sal i menys quantitat de greixos saturats.

¿Quins aliments porten més sal de la que creus?

¿Quins aliments porten més sal de la que creus?L’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les seves sigles en anglès) també s’ha unit a la croada i ha elaborat una llista d’aliments que porten més sal que no ens pensem.

Formatge processat: amb tres talls de formatge consumiràs més de la meitat de la quantitat diària de sal recomanada, ja que un tall conté uns 900 mil·ligrams de sal.

  1. Formatge processat:

Salses preparades: afegeixen gust als plats a costa de sal. L’FDA indica que una cullerada de quètxup té 167 mil·ligrams de sal; una de vinagreta, 280 i una de salsa italiana 243. Els experts aconsellen substituir aquestes salses preparades per sucs naturals, per exemple el suc de llimona per a les amanides.

  1. Salses preparades:sucs naturals, 

Menjar enllaunat: no és estrany que els nivells siguin alts, ja que la sal és un conservant natural. La quantitat de sal varia d’una conserva a l’altra. Per exemple, la meitat d’una llauna de mongeta tendra té uns 290 mil·ligrams i una de sopa de pollastre fins a 1,5 grams.

  1. Menjar enllaunat: conservant natural

Menjar congelat: les safates són pràctiques –moltes vegades ens solucionen el problema d’haver de cuinar després d’un dia intens de feina– i, tot i que faci ràbia admetre-ho, són força bones. No obstant, són una bomba de sal ja que solen contenir gairebé la totalitat d’aquest mineral que hauríem de consumir al dia. Els experts n’aconsellen un consum responsable i molt esporàdic.

  1. Menjar congelat:bomba de sal 

Cereals d’esmorzar: els experts tenen en el punt de mira aquest aliment tan preuat a primera hora del matí per dues raons: l’excés de sucre i l’excés de sal. Un paquet de cereals de 275 grams sol tenir uns 4 grams de sal, per això és recomanable limitar-se a la ració i no excedir-se en el consum d’aquest aliment. Opta per combinar diferents tipus d’esmorzars sans i saludables.

  1. Cereals d’esmorzar: 275 grams sol tenir uns 4 grams de sal,

Consumir sal, sí, però de manera responsable

  1. Consumir sal, sí, però de manera responsable

Notícies relacionades

El consum de sal és necessari per al cos, ja que en controla la quantitat d’aigua, regula els fluids, i ajuda a transmetre els impulsos nerviosos. No obstant, l’excés de sal no es pot eliminar pels ronyons i s’acumula a la sang, atrau l’aigua i incrementa el volum de sang circulant, i provoca finalment que el cor necessiti treballar més fort per moure la sang i s’elevi la pressió. D’aquesta manera, es produeix hipertensió arterial.

Finalment, és important recordar la importància de no afegir sal al plat quan ja estigui acabat i d’intentar substituir-la per altres espècies que hi donin gust, igual com rentar les conserves vegetals i els llegums abans d’utilitzar-los per reduir el nivell de sal.