Aquest racó de Catalunya et sorprendrà: castells, entorns naturals, gastronomia i cultura

L'Anoia ofereix una infinitat d'activitats per a tota la família i molts racons que val la pena visitar

Els carrers de Pujalt

Els carrers de Pujalt / Cedida / Anoia Turisme

6
Es llegeix en minuts

L'estiu és la millor època per a planejar escapades. El bon temps convida a perdre's per pobles amb encant i espais naturals en els quals desconnectar de la rutina diària. Però l'estiu també és època de vacances i de buscar destins únics per a gaudir-les al màxim. I, moltes vegades, no fa falta anar-se'n molt lluny de casa per a descobrir racons màgics.

En aquest sentit, Catalunya té molts destins que mereixen una visita obligada. I un d'aquests racons és, sense cap dubte, l'Anoia. Aquesta comarca històrica de la província de Barcelona, situada en ple centre del país, és una terra diversa i amb molts contrastos: paisatges naturals, pobles encantadors i un patrimoni històric molt singular que han vist passar a personatges il·lustres.

Estàs buscant la destinació ideal per a les teves vacances?, vols escapar-te un cap de setmana i descobrir nous racons? En aquest article t'explicarem què pots trobar a l'Anoia aquest estiu.

Què fer a l'Anoia a l'estiu

L'Anoia compta amb un munt d'activitats i visites per a gaudir al costat de tota la família. El patrimoni, les seves festes, la gastronomia o les activitats a l'aire lliure són alguns dels seus atractius.

Patrimoni i història de l'Anoia

L'Anoia és un territori amb molta història i poblada des de temps tan remots com el Miocè, fa 13 milions d'anys. Mostra d'això és Pau, membre d'una espècie de primats coneguda com a Pierolapithecus catalaunicus i que va ser descoberta en 2002 en Hostalets de Pierola. Si voleu conèixer com vivien els neandertals, a Capellades es troba l'Abric Romaní, un jaciment arqueològic del paleolític mitjà. Una visita d'hora i mitja en la qual descobrir més sobre els nostres avantpassats.

El jaciment d'Abric Romaní de Capellades és un dels més importants de Catalunya

/ Cedida / Anoia Turisme

L'Anoia va jugar un paper important en l'edat mitjana, especialment entre els segles X i XI com a terra de frontera entre els dominis cristians i musulmans. Per aquest motiu, la comarca compta amb 26 castells, diverses torres de guaita i esglésies que formen un dels patrimonis medievals més valuosos de Catalunya. Destaquen els de la Pobla de Claramunt, La Tossa de Montbui, Calonge de Segarra, Destral de Veciana, Rubió, Boixadors, Queralt, Miralles i Orpí.

La Tossa de Montbui

/ Cedida / Anoia Turisme

Però aquest territori català també conserva el patrimoni del seu passat industrial. Així, per exemple, Igualada compta amb el Museu de la Pell que està situat en una antiga factoria i adoberia d'Igualada, concretament en Cal Boyer i en l'antiga adoberia de Cal Granotes. Capellades i el seu entorn van jugar un paper molt rellevant en la indústria paperera espanyola durant els segles XVIII i XIX, mostra d'això és el Museu Molí Paperer de Capellades. I, finalment, per als qui vulguin descobrir els secrets del transport amb tracció animal, a Igualada es pot visitar el Museu del Traginer.

Museu del Molí Paperer de Capellades

/ Cedida / Anoia Turisme

Els amants del món ferroviari no poden perdre's el Museu del Tren en Miniatura (Railhome BCN) d'Igualada, un dels més importants d'Espanya destinats al modelisme i que repassa la història del tren. Té 500 m² i una de les col·leccions privades de maquetes ferroviàries més impressionants.

Museu del Tren en Miniatura d'Igualada

/ Cedida / Anoia Turisme

Racons amb encant de l'Anoia

Els pobles d'aquesta comarca catalana amaguen racons amb molt d'encant on perdura la tradició d'aquest territori en els seus costums i festes populars. A La Llancuna es poden visitar diferents vestigis medievals en el seu nucli urbà com, per exemple, la plaça porxada. En els seus voltants, amb boscos d'alzines, roures i pins, a més de les seves característiques vinyes, es pot fer una passejada per a descobrir llocs com el Castell de Vilademàger o la Font Cuitora.

Castell de la Llacuna


/ CEDIDA / Anoia Turisme

Copons és un poble tradicionalment de traginers i de comerciants. Avui dia destaca pels seus carrerons encantadors amb cases baixes, la seva plaça porxada, un patrimoni molt singular i l'arquitectura emmurallada dels seus horts, des d'on es pot aconseguir una preciosa panoràmica de tot el poble.

Gorg del Nafre

/ Cedida / Anoia Turisme

Sant Martí de Tous és un poble de llegenda. Els seus carrers i el castell, datat des del segle X, són tan sols alguns exemples de la seva magnífica arquitectura medieval. Fa pocs dies va acollir el Festival de Llegendes de Catalunya, un esdeveniment únic per als curiosos de les històries populars. Però més enllà del citat festival, durant tot l'any es pot visitar el poble amb una audioguia per a escoltar les seves llegendes. També val la pena visitar Pujalt que, amb cinc nuclis de població, conserva portals de muralla, edificis gòtics i romànics o les restes de les seves fortificacions. Així mateix, destaquen municipis com Piera, Capellades, El Bruc o Els Hostalets de Pierola, entre altres.

Turisme rural i gastronomia a l'Anoia

Igual que la cultura, la gastronomia és un dels punts que més defineixen a un territori. L'Anoia compta amb productes alimentaris artesanals com la botifarra de Calaf, el cigronet de l’Alta Anoia, els carquinyolis, els seus pans, embotits, formatges, olis, vins i caves que la fan un lloc meravellós en el qual gaudir de la gastronomia.

Una cava de l’Anoia

/ Cedida / Anoia Turisme

La comarca disposa d'una extensa oferta d'allotjaments per a passar uns dies únics amb serveis de primera qualitat en paisatges encantadors: Can Alemany, Cal Carulla, Can Gramunt, Can Morei… en la web d'Anoia Turisme podeu consultar aquestes i moltes més opcions.

Cal Senyoret, un dels allotjaments de la comarca

/ Cedida / Anoia Turisme

Rutes de senderisme i ciclisme

L'Anoia és una comarca amb paisatges singulars que val la pena descobrir fent senderisme, muntant a cavall, practicant BTT o volant amb globus. La Ruta de la Batalla de Prats de Rei, per exemple, passa per tots els llocs en els quals es va lliurar aquest capítol de la guerra de Successió en 1711, com la Torre de la Manresana.

Ruta en BTT des de Veciana a Segur

/ Cedida / Anoia Turisme

La comarca compta amb un dels punts d'entrada a la muntanya de Montserrat. En aquest sentit, val la pena entrar per Can Maçana i descobrir alguns dels punts més desconeguts de la muntanya catalana. La ruta “Els Camins del Paper” de Capellades té cinc itineraris que recorren els molins paperers de la conca fluvial del riu Anoia.

També destaquen les rutes de l'Aigua de Carme. Es tracta de tres itineraris que passen per diferents espais naturals on es poden descobrir restes romanes, molins o el rec de Carme, documentat des del segle XIII. També val la pena passejar per la resclosa de la riera de Rubió a Jorba. Un trajecte que es pot fer a peu o amb bicicleta amb uns paisatges meravellosos.

El gorg de Santa Candia en la riera de Carme

/ Cedida / Anoia Turisme

Pots descobrir més sobre la comarca al web d'Anoia Turisme i conèixer molts més plans.