Consum

Aliments que cauen a terra: la regla dels cinc segons, ¿mite o realitat?

Un aliment que cau a terra i es recull en pocs segons és menys probable que contingui bacteris patògens que un que s’hi ha estat més estona

Aliments que cauen a terra: la regla dels cinc segons, ¿mite o realitat?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi realitzat per experts nord-americans tira per terra la teoria dels cinc segons, molt popular als EUA, segons la qual un aliment que cau a terra i s’hi manté menys d’aquest temps es pot ingerir sense patir cap risc microbiològic, avança consumer.es. Els experts argumenten que la norma hauria de ser de «zero segons», ja que alguns patògens, com la Salmonellapoden sobreviure en superfícies seques fins a quatre setmanes i transferir-se als aliments amb el contacte immediat. Ara una investigació britànica suggereix que el temps juga un paper decisiu en la transferència de bacteris d’una superfície del terra a un aliment. 

Un aliment que cau a terra i es recull en pocs segons és menys probable que contingui bacteris patògens que un que s’ha deixat més temps. Aquesta és la conclusió d’un estudi elaborat per estudiants de Biologia de la Universitat d’Aston, al Regne Unit. La investigació recolza la regla dels cinc segons, que no rep consens científic i s’associa més a un mite que a una realitat demostrable. Però aquests estudiants ara atorguen base científica a aquesta creença.

Per arribar a aquesta deducció, la investigació, que encara no ha sigut revisada per experts, va mesurar el temps que triguen dos bacteris (E. coli i Staphylococcus aureus) a transferir-se a aliments secs. A més de tenir en compte aquests dos bacteris, els estudiants han treballat amb diversos tipus de terres, com moqueta i rajoles, i aliments com torrades, pastes i galetes.

Notícies relacionades

Les principals conclusions a les quals han arribat és que el temps és un factor significatiu en la transferència de bacteris, igual que el tipus de terra. Tot i que sembli contradictori, els bacteris es transfereixen menys en superfícies encatifades que a les rajoles. Però el grau de contaminació dels aliments depèn també dels bacteris presents al terra en el moment en què cau l’aliment. Per tant, la transferència de patògens dependria del temps i del terra.

Per realitzar aquest estudi, en el qual el 90% de les persones enquestades reconeix que «menjarien o han menjat aliments que han caigut a terra», els experts van fer caure diversos trossos de menjar al terra i els van deixar entre 3 i 30 segons. Així la seva conclusió és que com més ràpid es recull el menjar, més segur serà per ingerir-lo.