Molt fàcil de cuinar

¿Què és la polenta? Principals beneficis

Aquest superaliment frena en sec els refredats i la grip

¿L’espirulina serveix per aprimar-se? En parlem amb un expert

La sèmola de blat de moro és un clàssic molt versàtil, sense gluten i que torna estar molt demanada als supermercats

¿Què és la polenta? Principals beneficis

Vialbost

2
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

Com en la moda, en l’alimentació  també hi ha tendències. ¿Qui no recorda el ‘boom’ de la quinoa, la xia o l’espelta, que van venir per quedar-s’hi? Ara és el torn del te matcha i de l’espirulina. Però també de la polenta, un clàssic molt versàtil, sense gluten i que torna a estar molt demanada als supermercats. Però, ¿què és la polenta i quins beneficis té?

La polenta és una sèmola obtinguda a partir de blat de moro assecat i triturat. Va ser Itàlia, en l’època d’esplendor de l’Imperi Romà i especialment les regions del nord del Vèneto i la Llombardia, qui va donar fama mundial a aquest aliment a finals del segle XX. Llavors, aquesta sèmola va passar de ser un aliment humil a estar present en gairebé tots els receptaris.

Tres tipus de polenta

Hi ha tres tipus fonamentals de polenta. La més estesa és la groga, seguida de la blanca (elaborada amb farina de castanyes o de blat de moro blanc) ideal per a peixos i de la polenta negra, a base de blat sarraí. La groga combina amb tot, la blanca és ideal per a peixos i la negra, que té un toc amarg, es prepara tradicionalment amb mantega i anxoves.

A més, a partir de la polenta groga es prepara la polenta adobada, que és torrada després de la cocció, i la untuosa, que es barreja amb cremes.

Beneficis de la sèmola de blat de moro: sense gluten i saciant

Els beneficis de la polenta són diversos. És un aliment de molt fàcil digestiólliure de colesterol (si no se li afegeixen cremes, mantega o formatge) i sense gluten, així que és ideal per als celíacs. També té una gran capacitat saciant.

La sèmola de blat de moro aporta vitamines i minerals, sobretot la vitamina A, necessària per al bon funcionament dels pulmons, els ronyons i el cor. Posseeix vitamines del grup B, essencials per a les reaccions mitjançant les quals s’obté energia, i minerals com ferro, zinc, magnesi o potassi.

És font de fibra i antioxidants, i el seu índex glucèmic és baix pels seus carbohidrats d’assimilació lenta.



Com es pot cuinar la sèmola de blat de moro

Per preparar un plat de polenta cal afegir líquid, sal i el condiment que es desitgi. Així de fàcil i simple. Es pot triar entre aigua, brou de pollastre, llet sencera o descremada. L’aigua li donarà un sabor natural, mentre que les altres opcions l’hi accentuaran. A més, la llet li donarà una textura més cremosa.

La polenta tradicional (la groga) necessita entre 15 i 45 minuts de cocció. Com l’arròs, també hi ha la polenta instantània o precuita que està llesta en pocs minuts.

El més important en la seva elaboració és escampar la polenta en el líquid bullint a tall de pluja per evitar els grumolls no desitjats. La proporció de líquid també és important: és preferible utilitzar una mesura de polenta per tres mesures del líquid que es triï.

Informació nutricional de la polenta

Una porció de 100 grams de polenta conté 343 kcal, 8 grams de proteïnes, 3 grams de greixos totals, 66 grams de carbohidrats, 9 grams de fibra, 0 sucres i 0 sodi.


Temes:

Alimentació