No es llença res al país més ric del món

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació llança la seva campanya més emotiva amb l’objectiu de conscienciar sobre el desaprofitament alimentari

No es llença res al país més ric del món
3
Es llegeix en minuts

A tancament de l’any 2020, tres de cada quatre llars espanyoles llençaven aliments i begudes a les escombraries, i malgastaven així un volum total de 1.364 milions de quilos o litres, segons les últimes dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Aquestes xifres suposen 11 milions de quilos o litres més llençats a les escombraries que l’any anterior. Amb les dades a la mà, queda clar que les llars espanyoles continuen sense gestionar de forma adequada la compra i l’ús dels aliments, ja que es llencen més productes elaborats i menys sense elaborar que fa un any.

Unes xifres que es veuen afectades per diferents factors, entre d’altres el teletreball i la permanència a la llar durant més temps ocasionada per la crisi sociosanitària provocada per la Covid-19. I que es veuen agreujades durant les festes nadalenques: dues setmanes de celebracions, excessos, sopars i dinars en què produïm el doble d’escombraries que la resta de l’any. Bona part dels aliments que es fabriquen per celebrar el Nadal acaben al contenidor i la major part és menjar en bon estat. 

Per conscienciar sobre el problema, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha llançat una campanya de conscienciació sota el sota el lema ‘Aquí no es tira res’. Tres missatges clau dissenyats per apel·lar a l’orgull pels nostres productes, el valor del treball de tota la cadena i fomentar un consum responsable. Conceptes que, sens dubte, calen. Des del ministeri han volgut donar-li una volta al problema del desaprofitament de menjar per arribar-nos al cor a través dels missatges positius: a Espanya som mestres a transformar les sobres en nous plats meravellosos; en la importància de prestar atenció al que realment importa, al seu gust, no al seu aspecte, i que, quan tirem aliments, tirem també tot l’esforç que hi ha darrere. 

Perquè, al malgastar aliments, no tirem només menjar, estem malgastant els recursos naturals fets servir a obtenir-lo i la feina i esforç de tots els operadors de la cadena de subministrament alimentari. Fomentar un consum responsable, i més en aquestes dates, és clau per aconseguir reduir aquestes alarmants xifres de les quals parlàvem al principi i que a més es troben lluny dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

Planificar, adoptar el ‘take away’ i transformar les sobres en altres plats 

Més del 40% del menjar que es tira procedeix de l’àmbit domèstic. A casa en malgastem més que enlloc i per això convé tenir en compte alguns petits trucs útils perquè menys quantitat de menjar acabi al cubell de les escombraries. Una bona planificació a l’hora de fer la compra és bàsica i passa per acudir-hi amb un llista detallada i un menú ben pensat en funció dels comensals. És important ajustar al màxim les quantitats, especialment dels productes peribles. Les fruites, hortalisses i verdures representen el 46% del total del volum de productes que acaben al cubell de les escombraries. Convé posar èmfasi en el fet que, quan aquests productes frescos es ‘posen lletjos’, moltes vegades continuen tenint vida per cuinar-los i consumir-los mantenint-ne intactes el gust i propietats. 

Notícies relacionades

Una vegada cuinat, el menjar es pot guardar a la nevera per poder prendre’l l’endemà, congelar-lo per més endavant o, per què no, guardar-lo en carmanyoles i repartir-lo amb els teus pròxims. Només s’ha de recordar que les restes es poden mantenir al frigorífic un màxim de dos dies, i si no es consumeixen en aquest temps, s’han d’envasar degudament i congelar. Això sí, els aliments que ja hagin estat congelats no es poden tornar a congelar sense abans canviar d’estat. És a dir, si eren crus, només poden tornar a congelar-se després de cuinar-los. 

Reutilitzar i reciclar, també entre fogons. Cremes de verdures amb guarnicions, croquetes de mil gustos i salses saboroses amb verdures i fruites massa madures... La creativitat és la millor aliada per evitar el desaprofitament i és que en aquest punt és on més l’encerta la campanya: ‘Aquí no es tira res’. A Espanya som mestres a transformar les sobres en nous plats meravellosos. 

Temes:

Bon Gust