zentauroepp51324132 avlo191211133725

zentauroepp51324132 avlo191211133725 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La circulació de trens d’alta velocitat ha estat interrompuda durant cinc hores aquest dijous a la tarda entre Barcelona i Madrid per una incidència a Guadalajara. Un problema en l’explotació ferroviària ha afectat el sistema d’electrificació, compost per la catenària i el pantògraf, i ha desencadenat el caos perquè s’ha bloquejat la circulació de trens que circulen per la via d’alta velocitat entre les dues capitals.

La incidència s’ha registrat poc abans de les 15.30 hores i Renfe l’ha atribuït al fort temporal de pluja i vent, que ha deixat 100 litres per metre quadrat a Madrid, dada històrica des de feia 51 anys. Per aquesta incidència s’ha activat el pla FERROCAT en fase de prealerta.

Segons ha informat Adif, en concret, s’ha tallat la circulació entre les estacions de Brihuega i Las Inviernas, de la província de Guadalajara. Els tècnics d’Adif han treballat per solucionar l’incident al més ràpid possible i han obert una investigació, que ha afectat diverses operadores que ofereixen el seu servei per aquesta línia.

En concret, un tren de Renfe i un altre d’Iryo s’han quedat atrapats en el tram afectat a la província de Castella-la Manxa. Un passatger del tren d’Iryo aturat ha explicat a EFE que després d’estar més de mitja hora aturats a uns 100 km de Madrid, el tren s’ha desplaçat cap enrere per canviar de via.

Renfe ha informat que, per reduir l’afectació als clients mentre ha estat tallada la circulació, els trens no han sortit del seu origen a l’espera de l’evolució dels treballs de reparació. A part també ha assegurat que es posarien en marxa trens en doble composició (dos trens en un) per oferir més places una vegada restablerta.

Problemes al sud pel vent

A més, al sud peninsular, el fort vent registrat durant la tarda d’aquest dijous ha provocat una avaria en el sistema elèctric que ha afectat els trens d’alta velocitat entre Sevilla i Còrdova i també ha tallat la circulació de trens entre les poblacions cordoveses de Montoro i Vila del Río, cosa que ha ocasionat el tall de la línia amb Jaén.

Notícies relacionades

Un portaveu de l’Administrador d’infraestructures ferroviàries (ADIF) ha explicat a EFE que les ratxes de vent van ocasionar la ruptura d’una peça del sistema d’electrificació a l’altura de Majarabique, als voltants de Sevilla. Aquesta avaria ha afectat els trens d’alta velocitat entre Còrdova i Sevilla, que estan patint retards perquè per entrar o sortir de Santa Justa, l’estació principal de la capital andalusa, els combois han de fer torns per la disminució de vies disponibles, ha apuntat el portaveu.

A més, el vent ha afectat les catenàries entre Montoro i Vila del Río i ha fet que es talli la circulació dels trens entre Còrdova i Jaén.

Temes:

Trens AVE