Caos a Rodalies

¿Un llamp va causar el caos ferroviari a l’R2? Aquest mapa ho posa en dubte

  • L’R2 trigarà almenys tres setmanes a recuperar la normalitat

  • Indignació entre els usuaris de Rodalies

¿Un llamp va causar el caos ferroviari a l’R2? Aquest mapa ho posa en dubte

Alfons Puertas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La línia R2 de Rodalies viu aquest dimarts la segona jornada de greus incidències com a conseqüència de l’incendi del sistema de senyalització a l’altura de Gavà (Baix Llobregat).

La circulació de trens entre Sant Vicenç de Calders (Tarragona) i Barcelona és aquest dimecres de tres trens cada hora. Estan habilitats dos combois per hora de la línia R2 sud i un tercer de serveis regionals, i paren a totes les estacions del seu recorregut.

A partir d’aquest dimecres, la Generalitat preveu reforçar el servei de bus entre els municipis barcelonins de Vilanova i la Geltrú, Sitges i Barcelona per «oferir una alternativa» als usuaris després de l’avaria a l’estació de Gavà (Barcelona) d’aquest dilluns, que provoca que només circulin dos trens per sentit i hora a la línia R2 de Rodalies.

La Generalitat ha obert un expedient informatiu a Renfe per conèixer el dispositiu i els serveis alternatius que s’estan oferint.

La principal hipòtesi

Renfe i el Govern espanyol han assenyalat un suposat ‘culpable’ de l’incendi que ha desencadenat el caos a Rodalies. El secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores, va destacar aquest dimarts que la hipòtesi «més raonable» és la caiguda d’un llamp la nit anterior (1 de maig) sobre la catenària, amb la «mala sort» que aquesta infraestructura va caure sobre un dels sistema de senyalització de l’estació de Gavà.

Els danys en aquesta senyalització va provocar que es cremés el quadro de comandament de l’enclavament del sistema, i va afectar també altres elements. «Va afectar el sistema que controla el seguiment, la marxa dels trens, i el va afectar de manera material cremant-se físicament aquest quadro de comandament», ha destacat Flores, que ha manifestat que és «de les pitjors incidències» que es poden produir, «perquè et deixa a cegues».

El mapa de llamps

Notícies relacionades

No obstant, la hipòtesi del llamp va ser posada en dubte per nombrosos usuaris de Twitter. L’1 de maig Catalunya va registrar diverses tempestes amb aparell elèctric, però no consta que cap caigués a Gavà ni a la comarca del Baix Llobregat. I aporten com a prova un mapa del Meteocat que il·lustra els llamps caiguts durant aquell dia.

La investigació interna i l’expedient informatiu obert per la Generalitat hauran d’aclarir finalment les causes de l’incendi.