Situació meteorològica

Intensos xàfecs causen inundacions a diferents punts del Vallès i la Catalunya central

Carrers inundats a Terrassa per les pluges intenses i la calamarsa

«Sento impotència, l’aigua va arrasar amb tot»: parlen els afectats per les inundacions de Terrassa

Intensos xàfecs causen inundacions a diferents punts del Vallès i la Catalunya central

Albert Hernàndez

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els intensos xàfecs, acompanyats de tempesta elèctrica i de calamarsa en alguns casos, han causat inundacions de carrers, carreteres i baixos en algunes localitats del Prepirineu i la Catalunya central, especialment a la comarca del Bages, amb la previsió que s’intensifiquin i s’estenguin aquesta nit i matinada.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, els intensos xàfecs, que continuaran les pròximes hores i també demà divendres, han deixat una acumulació d’aigua, fins a les sis de la tarda d’avui, de més de 125 litres per metre quadrat a Sant Salvador de Guardiola (Barcelona).

En aquesta localitat, quan ha caigut el xàfec, que ha tingut una intensitat de més de 41 litres en mitja hora, la temperatura s’ha desplomat més de 10 ºC i ha passat de 28 a només 17 ºC.

Ha sigut a Vacarisses (Barcelona) on s’ha produït un pic més intens de pluja, amb 42,7 litres d’aigua per metre quadrat en menys de 30 minuts.

Cabal dels rius

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha alertat que els intensos xàfecs a la zona del Bages i a les dues comarques del Vallès estan fent incrementar el cabal dels rius, i el Llobregat, per exemple, a Castellbell i el Vilar (Barcelona), baixa amb un cabal de 113 metres cúbics per segon.

Per això, ha demanat precaució als ajuntaments i que mantinguin tancats els punts més baixos, els guals i els accessos als cursos.

Problemes en carreteres

Les tempestes i la calamarsa han causat especials problemes també a la zona de l’Alta Ribagorça, en concret a les carreteres N-260 i L-500 a l’altura del pantà d’Escales, on Protecció Civil alerta de risc de despreniments per les cascades d’aigua que s’han format a la paret dels túnels.

Alerta d’inundacions

Protecció Civil de la Generalitat manté activat el Pla Especial d’Emergències per Inundacions (Inuncat) en fase d’alerta perquè es preveuen fortes pluges fins demà a la tarda acompanyades de fenòmens de temps violent, amb calamarsa i fortes ratxes de vent a bona part de Catalunya, excepte a l’extrem sud.

Les previsions indiquen que l’episodi serà especialment intens durant la matinada de dijous a divendres, amb xàfecs que superaran els 20 litres d’aigua per metre quadrat en mitja hora.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha informat al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) que ha intensificat la vigilància i ha advertit de la possibilitat que es produeixin crescudes sobtades en barrancs i afluents de petita entitat en aquells punts on es donin les tempestes més intenses.

Notícies relacionades

Les màximes quantitats de pluja acumulada en litres per metre quadrat fins a les sis de la tarda d’avui, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, són les següents:

Precipitació acumulada avui fins a les sis de la tarda:

  • Sant Salvador de Guardiola 125.9

  • Vacarisses 59.9

  • Rellinars 46.9

  • Molló – Fabert 25.4

  • Castellnou de Bages 21.9

  • Caldes de Montbui 20.6

  • Sant Llorenç Savall 15.4

  • Navès 13.0

  • Cardona 11.7

  • Artés 10.3