Ciències Planetàries / Ciències de la Terra

Un meteorit de 4.600 milions d’anys revela l’origen dels oceans i la vida a la Terra

Conté aproximadament un 11% d’aigua extraterrestre, amb una composició molt similar a la present a l’aigua que es troba a la Terra

Un meteorit de 4.600 milions d’anys revela l’origen dels oceans i la vida a la Terra
2
Es llegeix en minuts

Un nou estudi mostra que els asteroides carbonosos van jugar un paper clau en l’entrega dels ingredients necessaris per impulsar els oceans i la vida a la Terra primitiva: els científics van comprovar que el meteorit Winchcombe, format fa 4.600 milions d’anys en els inicis del Sistema Solar i els fragments del qual van ser recuperats al Regne Unit el febrer del 2021, conté aigua similar a la que es troba a la Terra i aminoàcids essencials per al desenvolupament de la vida.

Una investigació liderada per experts del Museu d’Història Natural i la Universitat de Glasgow, al Regne Unit, ha obtingut les primeres conclusions sobre les anàlisis de laboratori realitzades al meteorit Winchcombe, els fragments del qual es van recuperar només unes hores després que una impressionant bola de foc il·luminés el cel britànic, el febrer del 2021. El meteorit, que va impactar en el camí d’ingrés a la ciutat de Gloucestershire, conté aigua i compostos orgànics que revelen informació sobre l’origen dels oceans de la Terra i la vida que va començar a desenvolupar-se al nostre planeta.

D’acord amb una nota de premsa, els científics van destacar que la ràpida recuperació i curació del meteorit Winchcombe el converteixen en un dels meteorits més pristins disponibles per a l’anàlisi i l’estudi, transformant-se en una finestra a través del temps que permet observar la composició original del Sistema Solar. Format fa 4.600 milions d’anys, Winchcombe és una condrita carbonàcia «rara», que conté aproximadament un 2% de carboni i és el primer meteorit d’aquest tipus que es troba al Regne Unit. 

Aigua extraterrestre, semblant a la de la Terra

Mitjançant imatges detallades i anàlisis químiques, l’equip dirigit per Ashley King i Luke Daly va determinar que Winchcombe conté aproximadament un 11% d’aigua extraterrestre, gran part de la qual està «tancada» en minerals que provenen del seu asteroide «pare», una roca formada en les primeres etapes del Sistema Solar. Segons els investigadors, el meteorit va sortir disparat de la superfície del seu asteroide progenitor a prop de Júpiter, i va viatjar a la Terra en l’últim milió d’anys. 

Els científics van aconseguir mesurar ràpidament la proporció d’isòtops d’hidrogen a l’aigua present al meteorit: van concloure que s’assembla molt a la composició de l’aigua a la Terra. Els extractes del meteorit Winchcombe també contenen aminoàcids extraterrestres, molècules prebiòtiques que són elements primordials per a l’origen de la vida. 

Formació dels oceans i desenvolupament de la vida

Tenint en compte que la composició del meteorit Winchcombe no ha sigut pràcticament modificada per l’entorn terrestre, els resultats mostren que els asteroides carbonosos han exercit un paper fonamental en l’entrega dels ingredients bàsics per al desenvolupament dels oceans i la vida a la Terra primitiva.

Notícies relacionades

Els aspectes revelats pel nou estudi, publicat recentment a la revista ‘Science Advances’, recolzen una de les teories més acceptades sobre la formació dels oceans terrestres i, a partir d’aquests, de la vida al nostre planeta. 

Segons aquesta concepció, una «allau» d’asteroides gelats del Sistema Solar exterior va portar aigua congelada al nostre planeta sobre els inicis de la seva història: els meteorits que van impactar i la fosa de l’aigua van fer possible l’existència d’oceans a la Terra, una cosa que prèviament era impossible perquè els planetes interiors del jove Sistema Solar eren massa a prop del Sol per desenvolupar aquesta característica.