Previsió

Dràstic canvi de temps: el fred polar arriba aquest dia a Espanya, segons la intel·ligència artificial

Dràstic canvi de temps: el fred polar arriba aquest dia a Espanya, segons la intel·ligència artificial

Alfons Puertas / Observatori Fabra / RACAB

2
Es llegeix en minuts

Tothom s’ho pregunta. ¿Quan arribarà el fred de tardor? Després de les altíssimes temperatures registrades durant l’estiuet de Sant Martí, els termòmetres semblen haver-se calmat, però seguirem uns quants dies més amb registres superiors a la mitjana de mitjans de novembre.

Així ho preveu almenys l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que a les xarxes socials ha pronosticat que en els pròxims dies «les temperatures continuaran en valors clarament per sobre dels habituals per a aquestes dates». L’Aemet vaticina que la massa d’aire «serà una de les més càlides a visitar-nos a mitjans de novembre de, almenys, els últims 30 anys».

El període de temperatures extraordinàriament altes sembla tenir data de caducitat. La mateixa Aemet ha anunciat que, tot i que encara queden bastants dies, es preveu un descens de les temperatures, que arribaran a registres molt per sota del que és habitual.

Aire polar

Notícies relacionades

Altres organismes meteorològics també auguren un canvi dràstic en el temps, amb una destacada davallada tèrmica. La tendència ha sigut detectada fins i tot per models elaborats a partir de la intel·ligència artificial (IA). Un d’aquests, l’europeu, posa data a la irrupció d’aire polar a la península Ibèrica: el dimarts 21 de novembre.

No obstant, no és clar l’abast d’aquesta entrada d’aire fred. L’efecte de l’anticicló pot provocar que la davallada tèrmica no sigui uniforme en tots els territoris. Per exemple, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) pronostica que, després d’un lleu descens en la segona meitat de la setmana, els termòmetres remuntaran de nou a partir de diumenge i dilluns. Com diem en aquests casos, caldrà seguir atentament l’actualització de les previsions.