2
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan semblava que la tardor climàtica era a la cantonada, el fenomen denominat ‘estiuet’ de Sant Martí –període de ‘respir’ abans de l’arribada definitiva del fred– ha tornat el clima calorós que alguns pocs enyoraven trencant per segon dia consecutiu els rècords d’altes temperatures registrats durant el mes de novembre en un total de 16 estacions meteorològiques de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) de Catalunya.

A Barcelona, doble rècord

L’Observatori Fabra de Barcelona ja registrava aquest dilluns una temperatura màxima amb 24,6 graus, una xifra que no es presenciava des del 16 de novembre del 2009, quan es van registrar 24,4 graus, i mai vista en els 28 anys de dades que té el centre. Les previsions dels serveis meteorològics apuntaven que a poc a poc baixarien les temperatures i es tornaria a la normalitat climàtica típica de la tardor, però aquest dimarts aquestes han pujat a la capital gairebé dos graus més que ahir, amb una màxima de 26,3 graus.

Amb aquest doble rècord, les xifres es queden en tercer i quart lloc de les màximes de temperatures més altes el mes de novembre de la sèrie centenària manual (1913-2023), per darrere dels 26,4 i 25,8 graus del 9 i 10 de novembre del 1985.

Fins a 27,8 graus a Girona

Notícies relacionades

En algunes localitats de la província de Girona com Fornells de la Selva, la Bisbal d’Empordà o Vilobí d’Onyar, les temperatures han vorejat els 28 graus (27,8 i 27,7 ºC). També diversos punts del litoral i sud de Catalunya han presenciat un fort augment de les màximes, oscil·lant entre els 26 i 27 graus. Amb això, molts han aprofitat per fer una visita a la platja i refrescar-se amb un bany abans de l’arribada definitiva de la tardor climàtica.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya tot apunta que aquest dimecres les màximes descendiran lleument però continuaran sent superiors a la mitjana. Tot i així, no serà fins a la setmana que ve que les temperatures descendiran notablement, i s'acostaran a unes mitjanes més apropiades per a la tardor.