S’acosta un nou pic de calor: ¿quan arribarà?

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquesta setmana s’han destrossat alguns dels rècords de temperatura màxima a Catalunya. Els 45,1 ºC anotats a Darnius i Navata, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), i els 45,3 ºC registrats a Figueres, segons les dades a què té accés l’Aemet suposen posar el llistó encara més amunt en una sèrie històrica de registres de temperatura en aquests últims estius que aquest 2023 ens va deixar una altra fita que indiquen bé a les cares en compromesa situació climàtica en la qual ens trobem, aquell 18 de juliol fins a 83 municipis van superar els 40 ºC.

 El juliol del 2023 s’està convertint en el mes més càlid de la història. La calor extrema hi tindrà molt a veure, ja que tornarà a ser protagonista la setmana que ve, després d’un parell de dies de relativa pausa en els termòmetres. Pausa que no és altra cosa que el fet que la temperatura es tornarà a situar una mica per sobre de la mitjana del que tocaria per a aquestes dates.

En aquest punt d’ofec tèrmic ens trobem: celebrem com si fos canviar d’estació el fet que no es disparin els termòmetres en lloc de passar una jornada de fresca que et faci dubtar entre la màniga curta o carregar amb un jersei. O que després de gairebé dos mesos ininterromputs de mínimes per sobre dels 20ºC ja s’accepti com a calor acceptable la nit tropical després de patir-ne les tòrrides –per sobre dels 25 ºC–.

La setmana que ve, calor en dies clau

 A aquest probable rècord de juliol hi ajudarà un altre episodi breu de calor que està a punt de fer acte de presència. A partir d’aquest diumenge tornarà a pujar la temperatura entre 5 o 6ºC per sobre de la mitjana i dilluns encara repuntarà més.

Notícies relacionades

 A partir d’aquí, la inestabilitat meteorològica farà acte de presència acompanyada de precipitacions a Ponent i punts de l’interior de Catalunya que farà descendir els termòmetres. Però a partir de dijous es tornen a disparar els termòmetres.

 ¿S’arribaran als rècords d’aquesta setmana? Els models indiquen que la temperatura no repuntarà fins aquests nivells, però no seria descartable vorejar els 40 ºC a Ponent i la Catalunya Central.