Primavera moguda

DANA a Barcelona: aquests són els dies amb més risc de pluges fortes aquesta setmana

  • Comença la setmana de pluges a Catalunya

  • Els meteoròlegs prediuen com serà l’estiu i tots se sorprenen

  • MULTIMÈDIA | ¿Què és una DANA i com es forma?

DANA a Barcelona: aquests són els dies amb més risc de pluges fortes aquesta setmana

Alfons Puertas / Observatori Fabra (RACAB)

1
Es llegeix en minuts

Una depressió aïllada als nivells alts de l’atmosfera (una DANA o gota freda) és la responsable que Catalunya compleixi aquesta setmana el refrany («Al maig, cada dia un raig») i tingui a partir d’ara cada dia tempestes i xàfecs.

Segons explica el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la DANA es formarà a partir d’una pertorbació situada al sud-oest de la Península que ben aviat «quedarà aïllada de la circulació general». Aquesta DANA «serà la responsable», assegura el Meteocat, que aquesta setmana predomini la inestabilitat a gran part de la Península, especialment al sud-est, «on es poden acumular registres de precipitació importants», assenyla l’agència.

Atenció al dijous

Notícies relacionades

A Catalunya, també notarem aquesta DANA i patirem una dinàmica similar: «Durant els matins encara trobarem clarianes, però ràpidament a partir del migdia els núvols creixeran amb força des del prelitoral i deixaran xàfecs i tempestes a qualsevol punt, menys favorables a la costa», puntualitza el Meteocat. En altres paraules, Barcelona i les poblacions de la seva àrea metropolitana que estiguin més a prop de litoral es deslliuraran de tempestes intenses entre aquest dilluns i dimecres.

A partir de llavors, la situació s’aguditzarà i ja no estaran fora del risc les zones costaneres. Dijous serà el dia en què les tempestes seran més extenses i intenses. Les pluges arribaran llavors fins i tot a la zona pròxima a la costa, inclosa l’àrea de Barcelona.