Predicció

Arriba un tàlveg d’aire fred: ¿es notarà a Catalunya?

  • ¿Què és un tàlveg meteorològic?

  • ¿Quan tornarà a ploure a Catalunya?

Arriba un tàlveg d’aire fred: ¿es notarà a Catalunya?

Alfons Puertas / Observatori Fabra / RACAB

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El maig va començar amb pluges i tot apunta que les precipitacions es poden repetir aquest cap de setmana. Segons coincideixen els meteoròlegs, el responsable és un tàlveg polar, una espècie de llengües d’aire fred relacionades amb una àrea allargada de baixes pressions relatives a la superfície o a alts nivells de la troposfera.

¿En què notarem aquest fenomen? En les seves previsions del cap de setmana, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) pronostica un augment de la nuvolositat, vent i un descens de les temperatures per on passi el tàlveg, amb tots els números que toqui a la meitat nord de la Península.

La conseqüència més important és la pluja, que, encara insuficient, significarà un altre alleujament en la greu situació de sequera.

Dissabte i diumenge, a Catalunya

Notícies relacionades

El tàlveg es començarà a notar aquest divendres a l’oest peninsular, sobretot a Galícia, on s’esperen més pluges i ratxes de vent, i s’anirà movent durant el cap de setmana, fins a arribar al litoral mediterrani i les Balears. Dissabte s’espera que la pluja al terç nord vagi acompanyada de tempestes i, fins i tot, calamarsa. I és probable que arribin les primeres pluges a Catalunya, en concret a la Vall d’Aran.

Per a diumenge, el tàlveg empenyerà cap a l’est, on es localitzaran bona part de les precipitacions previstes, especialment a la meitat nord de Catalunya i al País Valencià.