Impacte de ‘Danielle’

Aemet: canvi significatiu del temps «en les pròximes hores»

S’esperen precipitacions intenses, tempestes amb calamarsa i vents forts

Aemet: canvi significatiu del temps «en les pròximes hores»

EFE / Lavandeira jr (Efe)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El canvi anunciat per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ja és aquí. Com a conseqüència dels efectes de les restes de ‘Danielle’, una dotzena de comunitats autònomes tindran aquest dimarts avís meteorològic per risc de pluges fortes, tempestes acompanyades de calamarsa, vents intensos o ‘ressaques’, segons ha informat l’Aemet. S’esperen precipitacions a bona part de la Península acompanyades d’un descens notable de les temperatures.

En concret, les pluges podran acumular de 15 a 20 litres per metre quadrat en una hora a les províncies de la Corunya, Pontevedra, Ourense, Osca, Saragossa, Terol, Conca, Toledo, Madrid, Lleida, Tarragona, Castelló, València, Àvila, Salamanca, Càceres, Badajoz, Còrdova, Sevilla, Jaén i Huelva.

A més, el risc per tempestes afectarà l’est de la Península de manera que l’Aemet ha activat l’avís groc a les tres províncies aragoneses, les quatre de Catalunya, així com a Conca, Castelló i València.

Mentre, els vents tindran ratxes que podran superar els 80 quilòmetres per hora i que posaran en risc Lleó, Burgos, Palència, Sòria, Àvila, Segòvia, Salamanca, Zamora, la Rioja, Navarra, Madrid, Toledo i Lleida.

Per la seva banda, les ‘ressaques’ posaran en risc Menorca, on podran observar una oscil·lació del nivell del mar de 0,9 metres, i per fenòmens costaners tindran avís groc la Corunya i Pontevedra, on esperen migjorns o del sud-est amb força 7, principalment mar endins. L’illa de Mallorca tindrà risc per temperatures màximes de fins a 36 graus centígrads.

Borrasca

La situació meteorològica aquest dimarts estarà marcada per una borrasca situada a l’oest de Galícia s’esperen cel ennuvolat o cobert a gairebé tota la Península, amb pluges i xàfecs gairebé generalitzats i que podran ser localment forts o persistents i ocasionalment amb tempesta en àmplies zones, principalment a Galícia, Extremadura, altiplà sud, Andalusia occidental, Aragó i Catalunya.

Tanmateix, no s’esperen precipitacions o amb baixa probabilitat al litoral Cantàbric i Mediterrani, així com a les Balears, on hi haurà un predomini de la nuvolositat mitjana i alta. Mentrestant, a les Canàries, intervals ennuvolats amb probabilitat d’alguna pluja feble, sobretot en illes de més relleu.

Notícies relacionades

Les temperatures màximes descendiran de forma generalitzada i ho faran de forma notable a l’interior de la meitat est peninsular. No tindran molts canvis a les Balears, les Canàries i litoral Cantàbric, on tindran pocs canvis. Les mínimes, per la seva banda, pujaran al Cantàbric, Llevant i les Balears, i baixaran a l’interior peninsular.

Finalment, els vents seran moderats del sud en la meitat oest peninsular, amb intervals forts en zones de muntanya. Del sud-est a l’Aragó, Catalunya i les Balears, de ponent a l’Estret, i del nord-oest a les Canàries. A la resta bufaran de direcció variable.