Temps violent

Les tempestes deixen calamarsa i minitornados, i paralitzen trens a Barcelona i Tarragona

Les precipitacions més importants han caigut al Priorat, el Garraf i l’Alt Penedès

  • Mor la nena de 20 mesos ferida per la calamarsada a Girona

  • Catalunya registra una calamarsa rècord: 10 centímetres de diàmetre

La tormenta a diversos llocs de Catalunya.

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les fortes tempestes que han escombrat aquest dimecres Catalunya d’oest a est han deixat un ferit (a banda de la nadó morta ahir), nombrosos desperfectes en arbres, cotxes i mobiliari urbà i diverses línies de trens interrompudes, entre les quals la de l’aeroport.

El servei de Rodalies s’ha vist afectat també per la tempesta i, en concret, hi ha retards en la línia R-4, mentre que en les línies R-13, R-14, R-15, R-16 i R-17 el trànsit ferroviari s’ha interromput entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona a causa de les condicions meteorològiques adverses, tot i que s’ha pogut restablir a última hora de la tarda.

Tanmateix, a última hora ha tingut lloc un altre tall en les línies R-2 i R-2 Sud, entre l’estació del Prat de Llobregat i l’aeroport, per la qual cosa Renfe recomana als viatgers que utilitzin mitjans alternatius per arribar a l’aeroport. Les tempestes, lentament, s’estan allunyant mar endins, i tot i que a les comarques catalanes del sud, a última hora de la tarda, encara plou, ho fa de manera més local i menys intensa.

Les tempestes han deixat pluges intenses, calamarsa i ràfegues de vent molt intenses que han provocat esclafits. Un esclafit és una potent ràfega de vent, que no arriba a ser un tornado, que procedeix d’un corrent descendent convectiu originat normalment per un cumulonimbe i que, al tocar a terra, es dispersa en un vendaval que arrasa tot el que troba al seu pas.

Barcelona ha tingut dos episodis, al matí i a la tarda, de tempesta amb calamarsa, pluja intensa i fortes ràfegues de vent que han causat diverses incidències a la ciutat. Hi ha hagut centenars d’arbres arrencats per tota la ciutat, a més de calamarsa i desperfectes en cotxes i mobiliari urbà, com semàfors i bancs. També s’han inundat baixos i garatges i s’han format petites riuades en alguns carrers on les clavegueres no eren capaces d’absorbir l’excés d’aigua.

S’ha hagut de tancar el vestíbul del metro de Lesseps (línia 3) per inundació i algunes línies d’autobús han hagut de desviar el seu recorregut habitual.

Segons ha informat l’ajuntament, els Bombers de Barcelona han portat a terme, entre les 9 i les 14.00 d’avui dimecres, 39 serveis relacionats amb l’episodi de pluja i vent a la ciutat, «17 per despreniment de branques o caiguda d’arbres, 17 reconeixements de danys en façanes i teulades, i 5 per inundacions o filtracions».

Dels 118 avisos que han atès en aquesta franja horària, 76 han estat relacionats amb l’episodi de pluja.

També hi ha hagut talls i interrupcions de servei en les línies de Rodalies que passen per la costa i les comarques de Barcelona, inclòs el tren de l’aeroport, que ha tingut talls i afectacions de 60 minuts en aquesta línia

Rodalies de Catalunya ha recomanat en un tuit de les 20.50 hores que els usuaris utilitzin mitjans de transport alternatius per arribar a l’aeroport. I ha informat també que a la R-4 hi ha afectacions de 45 minuts i que les línies R-13, R-14, R-15, R-16 i R-17 estan interrompudes entre Sant Vicenç de Calders (Tarragona) i Tarragona a causa de les «condicions meteorològiques adverses».

Minitornado a Vilafranca

A Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, Barcelona), un esclafit ha provocat aquesta tarda vents sobtats de més de 90 quilòmetres per hora, i ha fet caure arbres i interromput la jornada castellera de la festa major del municipi. Els bombers han hagut d’intervenir en una quinzena d’emergències i està tallada la carretera BP-2121 per la caiguda d’arbres.

El fort vent ha fet caure nombrosos arbres al parc del Tivoli. També s’han registrat petits esclafits en localitats del Baix Penedès i el Baix Llobregat, on els bombers han rebut avisos per la caiguda d’arbres.

Per aquesta tarda els meterorólogos mantenen l’avís per possibles fortes tempestes a tota la província de Barcelona.

Jutjats inundats a Badalona

A Badalona, els jutjats del carrer Prim han patit entrades d’aigua i petites inundacions. L’entrada de l’aigua ha afectat diversos punts del jutjat, com la segona planta, la part posterior i també els despatxos.

Notícies relacionades

A la resta de Catalunya hi ha avís groc (risc) per precipitacions de fins a 20 litres per metre quadrat en una hora durant tota la jornada i en tots els casos podrien anar acompanyades de tempesta i pedra.

L’Aemet avisa que amb l’alerta taronja hi ha risc meteorològic important, amb cert grau de perill per a les activitats usuals, i amb la groga no hi ha risc meteorològic per a la població en general, tot i que sí per alguna activitat concreta