previsió de l'aemet

Prealerta per les pluges intenses aquest dissabte a Catalunya

Els xàfecs i les tempestes seran generalitzats, tot i que es concentraran sobretot al litoral català

zentauroepp49107415 barcelona  17 07 2019  foto del verano tormenta de verano ll190909114939

zentauroepp49107415 barcelona 17 07 2019 foto del verano tormenta de verano ll190909114939 / FERRAN NADEU

6
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

Protecció Civil ha activat laprealerta Inuncat per la previsió de pluges intenses i per acumulació aquest dissabte a tot Catalunya, especialment al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona. Així, demanen molta prudència, ja que es poden superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts, i els 100 litres en 24 hores al nord del país. 

Per la seva banda, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) apunta que fins i tot hi hauria precipitacions amb calamarsa. La mateixa agència preveu també pluges intenses i persistents en àmplies zones del sud-oest de Galícia, nord d’Extremadura i Madrid, tempestes a l’est i nord-oest peninsular i àrees d’Andalusia. 

A Catalunya el cel estarà tapat i hi haurà xàfecs i tempestes generalitzats, localment forts o molt forts i amb calamarsa. Les temperatures mínimes seguiran sense canvis i les màximes entraran en descens. Pel que fa al vent, l’Aemet, informa que vindrà de l’est i serà moderat al litoral i fluix a l’interior.

Així mateix, es preveu cel ennuvolat amb precipitacions a la major part de la Península, tret del Cantàbric oriental, litoral del sud-est peninsular i les Balears, on són molt poc probables; a les Canàries, intervals ennuvolats tendint a poc ennuvolat. Temperatures diürnes en descens a l’interior peninsular, localment notable a l’oest de la Meseta, en ascens a les Balears i litorals del sud-est i del Cantàbric, i amb pocs canvis a la resta.

El vent bufarà fort del sud o sud-oest al litoral gallec i, al final, de l’oest al Cantàbric occidental, de l’oest a l’àrea de l’Estret, del nord-est girant al sud-oest en la resta de l’àrea mediterrània, de component sud a la resta peninsular –fluixos a la meitat sud– i fluixos variables a les Canàries.

Predicció per comunitats autònomes 

GALÍCIA: poc ennuvolat a primeres hores, amb augment progressiu de la nuvolositat d’oest a est fins a quedar tapat amb pluges i xàfecs, que seran generalitzats durant la tarda i localment forts a la meitat sud-oest de la comunitat. Temperatures en lleuger ascens de matinada però en progressiu descens després, amb mínimes en general al final del dia. Vent del sud i sud-oest, augmentant a intervals de fort al llarg del matí, amb ratxes molt fortes a la Corunya i al nord de Lugo a les hores centrals i girant a sud-oest i disminuint d’intensitat al final del dia.

PRINCIPAT D’ASTÚRIES: poc ennuvolat amb intervals de núvols mitjans i alts al principi, augmentant a ennuvolat, amb pluges estenent-se des del sud-oest a primeres hores de la tarda i tendint a generalitzar-se al final del dia. Temperatures mínimes en lleuger augment, tret de la serralada, on descendiran, i màximes en descens, excepte al litoral oriental, on es mantindran sense canvis o en lleuger ascens. Vents fluixos de component sud, més intensos a la serralada, girant a oest i nord-oest al final i disminuint d’intensitat al final del dia.

CANTÀBRIA: molt ennuvolat o tapat amb pluges febles i xàfecs a partir de la tarda estenent-se des de l’oest. Temperatures mínimes en lleuger augment i màximes en descens. Vent fluix del sud amb intervals més intensos en zones altes.

PAÍS BASC: ennuvolat tendint a tapat, sense descartar pluges febles a l’est i sud de la comunitat estenent-se a la resta. Temperatures mínimes en ascens, menys acusat a Àlaba, i màximes en lleuger descens. Vent del sud i sud-est.

CASTELLA I LLEÓ: a la meitat oest, pluges o xàfecs generalitzats, localment forts i persistents al vessant sud de Gredos i de zones de muntanya. A la resta, intervals ennuvolats augmentant a tapat amb pluges o xàfecs a partir de la tarda. Temperatures mínimes sense canvis o en lleuger descens i màximes en descens, notable a la meitat oest. Vents del sud-oest.

COMUNITAT FORAL DE NAVARRA: molt ennuvolat o tapat, amb predomini de núvols baixos al principi. Pluges febles i xàfecs que poden ser una mica més intensos al sud. Temperatures mínimes amb pocs canvis, tret del vessant cantàbric on ascendiran lleugerament, i màximes en descens. Vent del sud i sud-est, amb ratxes molt fortes al vessant cantàbric de matinada.

LA RIOJA: ennuvolat tendint a tapat amb precipitacions a últimes hores. Temperatures mínimes sense canvis o en lleuger ascens i màximes sense canvis o en lleuger descens. Vents del sud-oest a la serra i del sud-est a la vall.

ARAGÓ: d’ennuvolat a tapat amb xàfecs i tempestes generalitzats, localment forts o molt forts i amb calamarsa. Temperatures mínimes sense canvis i màximes en descens. Vent del sud i sud-est fluix, amb intervals de moderat a les Cinco Villas.

CATALUNYA: tapat amb xàfecs i tempestes generalitzats, localment forts o molt forts i amb calamarsa, sobretot al litoral. Temperatures mínimes sense canvis i màximes en descens. Vent de l’est, moderat al litoral i fluix a l’interior.

EXTREMADURA: tapat amb precipitacions generalitzades. Seran localment forts i persistents al nord de Càceres. Temperatures mínimes sense canvis o en lleuger descens i màximes en descens, que podrà ser notable. Vents del sud-oest.

COMUNITAT DE MADRID: tapat amb pluges que podrien ser en forma de xàfec, en general de caràcter feble, més probables i intenses al nord; durant les primeres hores de la nit encara podria donar-se algun xàfec localment fort i amb tempestes. Temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes en descens. Vent del sud-est girant a sud-oest, en general fluix.

CASTELLA-LA MANXA: durant el dia, ennuvolat o tapat amb pluges, febles en general, tendint a remetre des de l’oest, tot i que durant les primeres hores de la nit encara podria haver-hi algun xàfec localment fort i amb tempestes, més probables a l’est de la comunitat. Temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes en descens. Vent del sud-est girant a sud-oest, en general fluix.

PAÍS VALENCIÀ: tapat amb xàfecs i tempestes generalitzats, localment forts i amb calamarsa a la meitat nord, tendint a remetre al final. Temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes amb ascensos locals. Vent variable fluix, amb intervals de component nord moderat al litoral.

REGIÓ DE MÚRCIA: ennuvolat amb xàfecs ocasionalment acompanyats de tempestes. Temperatures mínimes sense canvis; màximes en ascens. Vents variables, tendint a sud o sud-oest.

ILLES BALEARS: tapat, amb predomini de núvols mitjans i alts, i probabilitat d’algun xàfec ocasional i aïllat, acompanyat de fang i que podria anar amb tempesta. Boires. Temperatures en ascens. Vents de component est amb algun interval de fort.

Notícies relacionades

ANDALUSIA: xàfecs i tempestes, més intensos a primeres hores a Màlaga i al sud de les províncies de Còrdova i Sevilla, on poden ser localment forts. Temperatures mínimes amb pocs canvis; màximes en ascens a l’extrem oriental, en descens a la meitat occidental i sense canvis a la resta. Vents variables, tendint a l’oest o sud-oest durant el dia i creixent al litoral.

CANÀRIES: intervals ennuvolats, amb grans clarianes en les hores centrals. No es descarten pluges febles ocasionals als litorals nord i est de Tenerife. Temperatures amb pocs canvis. Vent del nord fluix, amb predomini de les brises a la costa.