Al sud de França

Almenys 11 morts per inundacions a prop de Carcassona

El departament d'Aude està en alerta roja pel pas de la tempesta tropical 'Leslie'

Emmanuel Macron expressa la solidaritat de la nació amb les víctimes

al-menos-13-personas-han-fallecido-por-las-inundaciones-en-el-sur-de-francia-cerca-de-carcassone / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Després del seu pas per Portugal i Espanya, la tempesta ‘Leslie’ deixa el seu rastre alsud de França, on ha provocat almenys 13 morts i ha obligat els bombers a fer més de 250 intervencions durant la matinada passada. Hi ha una persona desapareguda i vuit ferits, segons l’últim balanç de víctimes. El president francès, Emmanuel Macron, ha expressat "l’emoció i la solidaritat de tota la nació" amb les víctimes.

El departament més afectat per les intenses pluges és el del’Aude a causa d’una crescuda del riu del mateix nom sense precedents des del 1891. En poques hores ha caigut la mateixa quantitat d’aigua que en tres mesos de precipitacions i les ratxes de vent de fins a 100 quilòmetres per hora han agreujat les inundacions.

Als serveis de protecció civil de la zona integrats per 350 bombers s’hi han unit 160 gendarmes i el Govern preveu enviar 350 bombers més per reforçar les tasques d’assistència als damnificats.

Set helicòpters de protecció civil i de la gendarmeria nacional, així com un Súper Puma de l’Exèrcit estan procedint al reconeixement de les àrees afectades i al rescat dels habitants sorpresos per la violència de les pluges.

Els mil habitants de la localitat de Pesens han sigut evacuats pel risc d’inundació, nombroses carreteres estan tallades, el trànsit ferroviari s’ha interromput i les escoles estan tancades.

Les poblacions més durament colpejades pel ‘Leslie’ són Carcassona, Concas d'Orbièl, Argon, Berriac, Trebes, Flora, Vilagalhenc, Vilamostausson i Vilalièr.

 Els usuaris de les xarxes socials estan penjant imatges per donar compte de la virulència de l’aigua:

El primer ministre, Edouard Philippe s’ha desplaçat aquesta tarda a la zona sinistrada en companyia del titular d’Ecologia, François de Rugy. Philippe ha anunciat que es posarà en marxa un procediment accelerat per a la declaració de zona catastròfica.

També ha sortit al pas de la incipient polèmica sobre una possible deficiència delssistemes d’alerta. "Passar d’una vigilància taronja a una de vermella és fàcil de dir, però a les tres de la matinada fer arribar la informació és bastant complicat", ha dit a Villegailhenc, una de les poblacions negades pel temporal.

El prefecte –delegat del Govern– d’Aude, Alain Thirion, ha indicat que hi ha prop de 50 localitats incomunicades pels talls a la xarxa viària i ha demanat als ciutadans que evitin tota mena de desplaçaments.

Alerta roja

El departament d’Aude està des de la nit de dilluns en alerta roja pel pas de la tempesta tropical ‘Leslie’. Sis departaments de la regió més estan en alerta taronjatambé per risc de pluges torrencials i inundacions. Els serveis meteorològics han registrat precipitacions de fins a 50 litres per metre quadrat per hora al nord de Carcassona.  

Notícies relacionades

La previsió és que les pluges es desplacin progressivament cap al departament de l’Erau, al nord d’Aude, on unes 8.000 llars s’han quedat sense llum. AlLlenguadoc-Rosselló s’esperen entre 50 i 150 litres per metre quadrat i fortes tempestes que podrien accentuar el risc d’inundació i les crescudes dels rius. El temporal arribarà aquesta tarda a la Costa Blava i s’espera que amaini a partir de dimarts al matí.

"Els danys són considerables, els vidres han explotat. Els hem deixat cadires perquè puguin menjar en un lloc sec”, narrava a l’Afp Roselyne Navarro, membre del comitè d’acció social de la ciutat de Vilardonèl, al monestir del qual ha mort una monja. “Alguns habitants tenen guèisers d’aigua a casa seva i això és perillós, es poden electrocutar”, advertia Navarro.