L'onada de fred siberià arribarà a Catalunya dilluns

El Meteocat alerta del risc de nevades, sobretot dimarts i dimecres

Europa es prepara per a l'arribada de 'la bèstia de l'Est', que farà baixar els termòmetres fins a -20º

zentauroepp42276805 una ola de fr o siberiana est  llegando a europa  se esperan180223090327

zentauroepp42276805 una ola de fr o siberiana est llegando a europa se esperan180223090327

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha anunciat aquest divendres l'arribada de l'onada de fred siberià, que irromprà dilluns que ve i que podria portar un episodi de neu generalitzada, fins i tot a la costa, dimarts i dimecres que ve.

Segons el Meteocat, els models a mitjà termini indiquen una forta baixada de la temperatura a tot Europa a partir de dilluns, 26 de febrer, i a Catalunya també es notarà la baixada tèrmica, amb gelades generalitzades a totes les comarques.

Segons els meteoròlegs, un potent anticicló situat als països nòrdics donarà lloc a l'arribada d'una massa d'aire molt fred, que afectarà Europa amb temperatures extremadament baixes durant la setmana que ve.

La combinació d'aquest anticicló amb una profunda depressió centrada a les Açores causarà precipitacions en forma de neu a cotes baixes a Catalunya, segons les previsions del Meteocat.

Tot i que encara hi ha certes discrepàncies en els models meteorològics a mitjà termini, aquests indiquen que la bossa d'aire fred es mourà cap a latituds més baixes i afectarà Catalunya entre dimarts, dia 27, i dimecres, dia 28.

Possible nevada a nivell del mar

En aquest escenari, segons el Meteocat, es preveu un episodi extens de neu, amb una cota que podria baixar fins al nivell del mar.

Les previsions indiquen que els gruixos acumulats en tot l'episodi podran ser d'entre 0 i 5 centímetres de neu en punts del litoral, entre 5 i 15 centímetres al prelitoral i les comarques centrals i entre 15 i 30 centímetres de neu nova al Pirineu i el Prepirineu, sobretot al vessant sud.

La cota de neu pujarà a partir de dimecres al migdia, i dijous les precipitacions en forma de neu s'aniran restringint al Pirineu i el Prepirineu.

A més, dimarts i dimecres seran dies molt freds, tant de dia com de nit, amb gelades que seran febles i puntuals fins i tot en punts del litoral i entre moderades i fortes a l'interior.

Davant aquesta predicció, el Meteocat ha emès preavisos de situació meteorològica de perill per neu i fred per dimarts, 27, i per dimecres, 28 de febrer. 

Davant aquesta possibilitat, el comitè tècnic del pla de prevenció de nevades de Catalunya (Neucat) s'ha reunit aquest divendres. Els responsables de Protecció Civil, Emergències, Meteocat, Trànsit, Mossos, Bombers, SEM, agents rurals, Creu Roja, Ferrocarrils, Renfe i la Conselleria de Territori estudien les mesures a adoptar si finalment neva en cotes baixes la setmana que ve.

Europa tem 'la bèstia de l'Est'

L'arribada de la massa d'aire fred siberià té en alerta mig Europa. La por a l'onada de fred es tan gran que l'Oficina Meteorològica Britànica (MetOffice) ha batejat el fenomen com la bèstia de l'Est. Météo France l'anomena l'express Moscou-París.

Començant per Rússia i acabant a França, el continent se sumirà a finals d'aquesta setmana i durant la que ve en un ambient de temperatures de fins a -20ºC

 

El vòrtex polar

La massa d'aire fred siberià s'ha produït a l'escalfar-se les latituds altes de l'estratosfera. Com a conseqüència d'això, el vòrtex polar, una massa d'aire fred de les regions de l'Àrtic i que gira en direcció contrària a les agulles del rellotge, es desestabilitza i s'expandeix cap a latituds inferiors a les habituals.

Així, el descens de les temperatures en latituds insòlites podran ser de fins a 15ºC per sota del normal. 

A França hi haurà màximes de 2ºC i mínimes de -6ºC aquest dilluns, i de -1ºC a -9ºC a Alemanya, i de -8ºC a -24ºC a Suïssa. I en altres llocs com Rússia, -18ºC de màxima i -26ºC de mínimes.

Cap de setmana a Espanya: dies assolellats i nits gèlides

Notícies relacionades

A l'espera de resoldre la incògnita sobre l'arribada a Espanya de la bèstia de l'Est, el temps a Espanya durant aquest cap de setmana, l'últim de febrer, estarà protagonitzat per dies assolellats nits gèlides.

El portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Campo, assenyala que les temperatures mínimes d'aquest cap de setmana estaran "per sota dels valors mitjans per a l'època de l'any", amb la qual cosa s'esperen "gelades bastant extenses a bona part de l'interior peninsular".

Temes:

Hivern Fred