El temps

Neu al Tibidabo i gel a l'Eix Transversal

A l'autopista CV-16 s'han aixecat les barreres entre Terrassa i Manresa

La cota de neu baixa als 200 metres a Barcelona i rla esta de Catalunya

zentauroepp42042562 12 02 18 nevades a la c 25 a l al ada de calaf foto marc vi180212230315

zentauroepp42042562 12 02 18 nevades a la c 25 a l al ada de calaf  foto marc vi180212230315
zentauroepp42043567 barcelona el tibidabo enfarinat foto parc tibidabo180212224259
zentauroepp42040979 nieve180212183143

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cota de neu ha baixat aquest dilluns fins als 100 i 200 metres, a l'interior de la la província de Barcelona i també a poca distància de la costa, mentre que la calamarsa ha caigut amb força al litoral de Tarragona. S'ha confirmat la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat), que havia alertat de nevades en cotes baixes del litoral i prelitoral barceloní i fins i tot a la Selva i també en alguns punts de la Catalunya central: la neu ha agafat al Tibidabo, la calamarsa ha acumulat 12 centímetres al litoral de Tarragona i l'acumulació de neu i calamarsa han arribat a ocasionar talls de diverses carreteres.

Encara que a mitja tarda havia arribat a quedar tallada la carretera C-25 al seu pas pel municipi de Sant Julià de Vilatorta (Osona) i la AP-7 i la A-7 a l'altura de la localitat tarragonina d'Altafulla a causa de la calamarsa, passades les 21 hores les afectacions s'han concentrat a les comarques del Vallès Oriental, Osona i la Selva. 

Pels problemes amb la neu, a la nit es van aixecar les barreres de l'autopista C-16 entre Terrassa i Manresa.

A les 23 hores eren 31 els trams de carreteres afectades per la neu a Catalunya, segons la informació del Servei Català de Trànsit (SCT). A aquesta hora l'AP-7 continuava amb dos quilòmetres de retencions a Roda de Berà (Tarragona) en sentit sud per la calamarsada que ha caigut, i la N-340 també presentava tres quilòmetres de retencions a Torredembarra en tots dos sentits.

Gran part de les dificultats es concentraven a l'Eix Tranversal (C-25) i la carretera de Vic (C-17).

La C-25 presenta restriccions a vehicles a Caldes de Malavella (Girona) en sentit Lleida, i també a Santa Coloma de Farners en sentit Girona, i per això el trànsit s'està desviant per la C-63. Cap a les 23 hores, era obligatori l'ús de cadenes a l'Eix Transerval a l'altura d'Espinelves (Girona) i hi havia retencions en diversos trams de Calldetenes i Sant Hilari Sacalm (Girona) i Sant Julià de Vilatorta (Barcelona).

 A aquella mateixa hora, també era obligatori circular amb cadenes a la C-17 a l'altura de Vic (Barcelona), mentre que la mateixa carretera estava tallada a Tona (Barcelona) en sentit sud per un accident.

Igualment, la C-58 estava tallada a l'altura de Vacarisses, en sentit Manresa (Barcelona), i calia dur cadenes en la mateixa via a l'altura de Viladecavalls. 

També estaven tallades la BV-1221 a Matadepera (Barcelona) i la BV-4024 entre Bagà i Coll de Pal (Barcelona), mentre que la C-59 estava tallada entre Sant Feliu de Codines i Castellterçoll (Barcelona) i hi havia 15 quilòmetres de retencions en els dos sentits a l'altura de Moià.

El  Servei Meteoròlogic de Catalunya ha registrat diverses precipitacions de neu granulada i calamarsa en alguns punts del Prepirineu i de l'interior català, a prop de poblacions com Berga i Sant Quirze de Besora, en la província de Barcelona.

La previsió indica que les precipitacions a les comarques litorals cessen durant la nit de dilluns a dimarts. La neu tornarà, no obstant, a mitja tarda de dimarts a zones del Prepirineu (Montsec) i de l'Alt Pirineu.

En el conjunt d'Espanya

Les intenses nevades caigudes en les últimes hores en àmplies zones de la meitat nord peninsular han obligat a tancar al trànsit una vintena de carreteres secundàries de set comunitats, amb més incidència a Castella i Lleó i Cantàbria.

En total, prop de 500 quilòmetres de carreteres estan afectades per acumulació de neu: 212 tancats al trànsit i en 255 és obligatori l'ús de cadenes o pneumàtics d'hivern.

Notícies relacionades

Pel que fa a la previsió setmanal, el fred, la neu i les gelades es mantindran aquesta setmana, encara que les temperatures experimentaran un ascens gradual i dijous i divendres, de nou tornaran a entrar precipitacions pel nord-oest, que afectaran bona part de la Península durant el cap de setmana, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La portaveu de l'Aemet, Ana Casals, ha explicat a Europa Press que les gelades es reduiran dimecres i dijous fins que divendres no s'esperen a penes temperatures sota zero tret de zones d'alta muntanya i el cap de setmana els termòmetres recuperaran els valors normals. Respecte a les precipitacions, ha apuntat que s'aniran reduint al nord de la Península fins que dijous i divendres tornin a entrar dos fronts que deixaran pluja.