INCLEMÈNCIES METEOROLÒGIQUES

Dos morts a Terrassa al caure un mur pel fort vent

La caiguda d'un mur pel temporal de vent ha provocat la mort de dues persones aquest dimarts, i d'una tercera en un accident ahir a la nit a l'AP-7

Un tren de la línia R-3 ha descarrilat entre la Garriga i el Figaró, on el maquinista ha quedat ferit, i a Barcelona, el Trambesòs

Un arbre caigut a la plaça de Marcet de Sabadell, aquest dimarts. / GEORGINA ALTARRIBA

Un arbre caigut a la plaça de Marcet de Sabadell, aquest dimarts.
El vendaval ha arrencat tres pins que hi havia plantats a la zona verda a prop de l’Hospital de Figueres.
Un arbre a terra a la cèntrica plaça Taulí de Sabadell després del fort vent d’aquest dimarts.
El vendaval ha mantingut els vaixells amarrats. El vent ha aixecat l’aigua del mar, que ha picat contra l’espigó de Palamós.
Un dels arbres que han caigut avui a causa del fort vent a Badalona.
Barques de pescadors amarrades al port de Palamós. De les 27 barques, només 3 han pogut sortir a pescar.
Tren de Barcelona a Puigcerdà de la línia R-3, al seu pas per la Garriga, aquest dimarts, després de descarrilar per culpa d’un arbre caigut pel fort vent.

/

4
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA / ALBERT SEGURA / SABADELL

Dues persones han mort aquest migdia a Terrassa per la caiguda d'un mur, segons ha confirmat l'alcalde de la localitat vallesana, Jordi Ballart. Segons sembla, es tracta d'un home de 27 anys, que ja ha estat identificat, i d'una noia d'entre 15 i 17 anys que encara no ha estat identificada, que han estat extrets de sota de la runa, segons el mateix Ballart. Com a conseqüència del fort vent, també ha descarrilat un tren a les Franqueses del Vallès.

El tràgic succés ha tingut lloc a la confluència de l'avinguda de Jaume I i la carretera de Castellar del Vallès. Per causes que s'investiguen, el mur ha cedit presumptament per l'efecte del vent, i ha sepultat les víctimes.

Entre la Garriga i el Figaró, un tren de la línia R-3 que cobria la ruta entre l'Hospitalet de Llobregat i Vic ha descarrilat després de topar amb un arbre que havia caigut a la via com a conseqüència del vent, i el maquinista ha quedat ferit. El servei de Rodalies també s'ha vist afectat a la R-4 entre les localitats de Sabadell i Sant Vicenç de Castellet, on la caiguda d'arbres a la via ha obligat a tallar el servei. Un tren continua parat per la caiguda d'un arbre a sobre, sense que Adif tingui una previsió del restabliment del servei als dos trams.

A Sabadell la caiguda d'un arbre en un cotxe parat al carrer de Vilarubias ha provocat ferides a la seva ocupant, que ha hagut de ser traslladada a l'Hospital Parc Taulí de la ciutat. També a la capital vallesana, la caiguda d'elements dels edificis ha complicat el trànsit de vianants, com en el cas del carrer de Zurbano, on s'han desprès elements metàl·lics dels balcons.

TRENCAMENT DE VIDRES

Als centres educatius Joan Oliver i Ferran Casablancas de Sabadell la caiguda de branques i fragments d'arbres ha trencat vidres, i els responsables dels centres han desplaçat l'alumnat a zones segures. En diversos centres educatius de la comarca, com és el cas de l'escola Salvans de Terrassa o les escoles de Polinyà, s'ha comunicat als alumnes que dinen a casa que no tornin a l'escola a la tarda i s'està contactant amb els pares perquè recullin la resta de l'alumnat.

A Badalona, la Fira de Santa Llúcia de la localitat ha estat suspesa després que caiguessin diversos prestatges dels pessebristes.

A Sant Cugat del Vallès el vent ha provocat la caiguda d'elements ornamentals i fanals, i també d'una escala de fusta que ha impactat al cap d'un noi, que ha hagut de ser atès en un centre d'atenció primària del municipi. A Matadepera el vent ha rebentat la porta d'accés al Casal de Cultura.

A Cerdanyola del Vallès la caiguda d'arbres a la via pública ha dificultat la circulació al casc urbà, així com a la Universitat Autònoma de Barcelona, on han caigut arbres que han afectat diversos vehicles estacionats a la zona d'aparcaments.

Pràcticament tot Catalunya està en alerta meteorològica a causa de la irrupció d'un temporal de vent del nord que ja ha arribat a ratxes superiors als 100 quilòmetres per hora, especialment al Pirineu, el Prepirineu, el Montseny, la Costa Brava i les comarques de l'Ebre, i ha ocasionat una baixada de les temperatures, segons han informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) i l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). A Barcelona l'ajuntament ha activat el pla bàsic d'emergència municipal.

FINS BEN ENTRADA LA TARDA

El vendaval es mantindrà fins ben avançada la tarda, però a partir de dimecres la situació tendeix a normalitzar-se. Dimecres només es mantindrà un avís en color taronja (segon nivell d'alerta) al Pirineu.

El temporal ha ocasionat diversos desperfectes, segons un comunicat de Protecció Civil de la Generalitat. El telèfon d'incidències 112 ha atès 582 trucades, 274 de les quals per caiguda d'arbres i branques, així com per diversos problemes en teulades i cobertes.

A la ciutat de Barcelona, el vent ha arrencat part del material aïllant de la coberta del centre esportiu municipal de Can Dragó, al districte de Nou Barris. També ha descarrilat un comboi del Trambesòs a la rotonda de Marina amb Meridiana (la línia T-1 no funciona entre Glòries i Ciutadella).

FORTES RATXES DE VENT

Segons un balanç fins a les dues del migdia, destaquen les ratxes màximes a què s'ha arribat en zones de muntanya com el santuari de Queralt (120 km/h), Núria (114 km/h), la Tosa d'Alp (109 km/h) o Ulldeter (102 km/h), però també en àrees de menys altitud com Portbou (126 km/h), Montserrat (116 km/h), Caldes de Montbui (105 km/h), Sabadell (97 km/h) i, ja més al sud, el Perelló (108 km/h). A l'observatori Fabra de Barcelona, a Collserola, s'ha arribat a 70 km/h. Al port d'Envalira, ja a Andorra, s'ha arribat a una espectacular ratxa de 205 km/h.

També el fort vent va ser el causant de l'accident d'ahir a la nit, quan una autocaravana va bolcar i va caure per un terraplè d'uns 10 metres d'altura al punt quilomètric 282,4 de l'AP-7, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Una dona va morir ahir a conseqüència de l'accident, i l'home que hi havia al vehicle està ingressat a l'Hospital Joan XXIII.

L'entrada de vent del nord ha ocasionat una disminució notable de les temperatures i en nombrosos observatoris s'ha arribat aquesta matinada a la mínima d'aquesta temporada (des de l'hivern passat).

Notícies relacionades

Destaquen els registres de zones altes del Pirineu, com a la cota 2.500 de Boí (-13,7º), el port de la Bonaigua (-11,4º) i la Tosa d'Alp (-13º), encara que si es té en compte el 'windchill' (temperatura de sensació, incloent-hi el vent), s'ha arribat a -26º, segons ha informat el Meteocat. La mínima al centre de Barcelona ha estat de 8º.

A tot el Pirineu ha nevat de forma encara feble, encara que s'espera que ho segueixi fent les pròximes hores, especialment a la Vall d'Aran i altres zones enfocades al nord.

Temes:

Temporals