TELEVISIÓ I MÉS
‘Te lo canto, te lo canto, te lo cantooooo’
A quest cap de setmana es disputa una altra jornada de la lliga de futbol i els que seguim el circ de la pilota no podem obviar els que posen la veu a les retransmissions que ens realitzen tant Movistar com DAZN, que barates no són.
El narrador de futbol en televisió és una figura, per a mi, òbviament, molt necessària per completar la informació que ens transmeten les imatges. I aquest detall resulta del tot bàsic: el narrador recolza i completa les imatges. Però mai ha de ser ni la figura, ni tampoc la base de la retransmissió.
Independentment de les predileccions que tenim cada un, per la raó que sigui, crec que actualment disposem d’una nòmina de narradors extraordinaris. Cada un amb el seu estil i les seves cosetes, les seves anotacions, les seves 15 ampolles d’aigua col·locades de manera estratègica a la cabina, etcètera, però deixin-me que posi a la part alta del podi Carlos Martínez, Miguel Ángel Román, Rubén Martín, José Sanchís, Juanma De la Casa, Axel Martínez i Héctor Ruiz, a qui dedico el titular d’aquest article per la seva famosa falca. Tots provenen de la ràdio i s’han adaptat a la perfecció al llenguatge televisiu, i això no és gens fàcil.
La meva conclusió és clara: com més cultura tingui el narrador (i això es nota després de trenta segons d’escolta) i més llibres s’hagi llegit (i no necessàriament de futbol), molt més complet queda el relat, ja que tot això es tradueix en riquesa en el discurs. Una bona dicció i vocalització també suma, sense necessitat d’inventar-se expressions inexistents.
Hi ha qui aposta per una retransmissió sense locució, tan sols amb el so ambient de l’estadi com a acompanyant sonor de les imatges "per sentir en primera persona el que es pot viure en un estadi". Bé, va en contra del gremi de narradors però és una opció, tot i que no hi estic d’acord. Com a espectador m’interessa saber els orígens de tal futbolista, o si ha passat alguna cosa a l’estadi que el realitzador no mostra, i això m’ho ha d’explicar algú.
En un 95% dels casos, la primera opinió de l’aficionat serà col·locar al narrador una etiqueta del que creu que és el seu equip de futbol. Molt simplista l’anàlisi, però en fi. És fàcil criticar des del sofà perquè es tracta de l’esport nacional i crec que hauria de ser una disciplina olímpica. No hi ha en aquest país suficient or per fabricar tantíssimes medalles.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
-
Ofert per
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres