TU i jO SOM TRES

No t’apropiaràs de la memòria de Rubianes

fcasals10354108 i cult club tr3sc pepe rubianes190311122253

fcasals10354108 i cult club tr3sc pepe rubianes190311122253

2
Es llegeix en minuts
FERRAN MONEGAL

A ra fa 15 anys de la mort de Pepe Rubianes. Divendres passat, TV-3 el va recordar en el programa Tot es mou. Van convocar la Carmen, la germana del Pepe, i li van passar el muntatge, el monòleg fake creat amb IA, en què un fals Rubianes sortia celebrant els 40 primers anys de TV-3, fa pocs mesos.

No t’apropiaràs de la memòria de Rubianes /

Li van preguntar a la Carmen què opinava de la clonació del seu germà. Va contestar: "Bé, està bé, ho vaig acceptar, és modern, però l’ànima del Pepe no hi és". Efectivament. La Carmen, a més de ser la persona que més coneixia el Pepe i que sempre va estar al seu costat, és una dona sàvia. És definitòria la seva advertència: l’ànima del Pepe no hi és. La presentadora Garcia Melero s’excitava llançant aquesta pregunta; "¿Què hauria pensat el Pepe que un raper com Valtònyc s’hagi hagut d’exiliar?". I va aparèixer inserit en pantalla aquest rètol en forma de pregunta: "Rubianes, l’actor que avui sumaria querelles o estaria a l’exili?". ¡Ah! No es va poder resistir aquest programa a l’atracció d’imaginar un Rubianes que avui estaria, segons ells, exiliat. ¿Exiliat perquè suposen que seria processista, indepe i fidel devot seguidor de Waterloo? No es van atrevir a continuar amb aquesta especulació, però allà va quedar el rètol inserit per impressionar el personal. Mal estil imaginar conjectures, suplantant el que pensaria o faria Rubianes si estigués entre nosaltres en l’actualitat. És una manera malsana d’intentar apropiar-se’l.

Notícies relacionades

Dissabte Ricard Ustrell va dedicar-li al Pepe bona part del seu programa Col·lapse. També hi va participar la Carmen, en una lluminosa entrevista gravada. Va ser un programa molt més interessant. Una aproximació a Pepe Rubianes molt més intel·ligent. Sense delirants especulacions interessades. Albert Om va estar perfecte explicant aquell moment que va tenir lloc en el seu programa (El club, 2006) en què el Pepe deia sobre la unitat d’Espanya "em sua la polla", per la qual cosa va acabar sent denunciat per part d’una entitat que presidia Santiago Abascal. Doncs sí, es cagava en Espanya, en l’altra Espanya, l’Espanya fatxa, retrògrada, casposa i reaccionària, com va explicar poc després, a TV-3, el mateix Rubianes.

En aquesta nit de Col·lapse va fer diana Carlos Latre advertint amb els que especulen sobre el que el Pepe diria en l’actualitat: "¡Els enviaria a tots a la merda!". Estic amb Latre. Tots penjats del sostre pels ous, girant, com les aspes d’un ventilador tropical.