Cinc similituds i diferències (i encerts i desencerts) entre el vell i el nou ‘Grand Prix’

RTVE

4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Divuit anys després, La 1 ha recuperat un dels concursos més representatius de la televisió espanyola de la dècada dels 90, ‘Grand Prix’. Ho ha fet amb el mateix presentador, Ramón García, i barrejant la nostàlgia amb novetats per aspirar a seduir les noves generacions de teleespectadors. ¿Ho ha aconseguit? De moment, les audiències diuen que sí, ja que el concurs es va estrenar liderant amb 2.572.000 teleespectadors i un 25,1% de quota de pantalla (281.000 i 21,4% a Catalunya), unes xifres gens menyspreables per als temps que corren. ¿Què ha mantingut i què ha actualitzat el nou ‘Grand Prix? Repassem aquí cinc similituds i diferències, així com els encerts i desencerts de la versió actual.

Els presentadors

A qualsevol que hagués vist el ‘Grand Prix’ original li costaria imaginar-se el concurs sense Ramón García. Així que TVE sempre ha tingut clar que calia mantenir el seu presentador. Ara, acompanyat de dues ‘partenaires’: Michelle Calvó, «ambaixadora dels pobles i padrina dels padrins», i la ‘streamer’ Cristinini. Aquesta última és la carta del xou per conquerir l’audiència més jove, per la seva popularitat entre aquest tipus de públic i la seva manera de retransmetre les proves des d’una cabina, com si estigués en una connexió de Twitch. Tot i que en xarxes va aconseguir algunes crítiques, Cristinini va saber donar agilitat al concurs, així com un toc més actual i en línia amb els nous temps.

La vaqueta

En els orígens del programa, la vaqueta era la gran estrella del ‘Gran Prix’ amb els seus inesperats sotracs als concursants. Però els temps han canviat i la nova llei de protecció animal prohibeix la presència d’animals vius en programes de televisió, així que estava clar que calia prescindir d’aquest animal. S’ha substituït per la Supervaqueta, un personatge disfressat que dificulta les proves als concursants quan l’equip del poble rival fa ús del seu comodí. Apel·la directament als nostàlgics.

En Wilbur i la mascota dinosaure

Dues de les incorporacions del nou ‘Grand Prix’ són una mascota dinosaure i el personatge del gimnasta bigotut Wilbur, un còmic de cabells al pit, fan del programa, que fa de conillet d’índies quan Ramón García explica com funciona cada prova. Va provocar molta divisió en les xarxes: o l’estimes o l’odies.

Els padrins

El programa va recuperar la presència dels padrins, els famosos que van canviant setmana rere setmana i que ajuden i animen cadascun dels pobles. Aquest dilluns van ser Lolita i Miguel Ángel Muñoz, i van tenir un paper molt actiu en proves clàssiques com ‘La patata caliente’(han de donar la xifra exacta que els demana Ramón García abans que els esclati a les mans un globus enorme), ‘Los superbolos’ (donen indicacions a un concursant amb els ulls embenats per fer caure unes bitlles humanes) i ‘El diccionario’ (han de determinar, junt amb l’alcalde del poble i un assessor, si la definició que els dona el presentador d’una paraula intricada és la correcta o no).

Les proves

El xou ha volgut mantenir alguns dels reptes clàssics del programa, com ‘La patata caliente’, ‘Los bolos’, ‘Los troncos locos’ i ‘El diccionario’, però n’hi ha afegit d’altres de nous amb no menys càrrega física per als representants dels pobles. En ‘El perrito piloto’, els jugadors han d’anar agafant banderilles abillats amb un paracaigudes i amb un ventilador encès que els fa enrere. En ‘Los Ki-monos’ han de traspassar un cercle i passar per una xarxa situada a sobre d’una piscina per arribar fins a uns plàtans. I en ‘Escala como puedas’, els concursants es disfressen de marietes per pujar per una rampa. Mentrestant, ‘Los pingüinos matemáticos’ és una renovació de la prova clàssica ‘Manos a la carta’: disfressats de pingüins, els representants dels pobles s’han de tirar sobre la xifra que correspongui al resultat de l’operació matemàtica que els planteja Ramón García.

Temes:

Concursos TV TVE