Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: El procés ‘indepe’ d’Escòcia no tira, el de Papua, potser sí

La crítica de Monegal: El procés ‘indepe’ d’Escòcia no tira, el de Papua, potser sí
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha concitat molt poc interès en els informatius del telehipòdrom la dimissió de la ministra principal d’Escocia, Nicola Sturgeon. En els noticiaris d’aquest dimecres de les teles generalistes han liquidat la notícia donant-li menys de 24 segons. Ho deuen considerar un petit localisme escocès.

És curiós, a A-3 Notícies de les 15 hores gairebé que van donar més minutatge a la pintoresca estampa d’un grupet d’indígenes papues, parats en una muntanya selvàtica, perquè resulta que tenen retingut, o segrestat, un jove neozelandès i han dit que no el pensen deixar anar fins que Indonèsia reconegui la independència de Papua.

O sigui que a A-3 potser consideren que la dimissió de la senyora Sturgeon és conseqüència del fracassat intent de convocar un referèndum independentista, en canvi allò dels indígenes papues ho veuen més factible. Tot i que, ben mirat, no sabria dir-los si també hi havia una mica de burla informativa en aquesta notícia sobre Papua.

En qualsevol cas aquesta apatia televisiva sobre la dimissió, a TV-3 ha sigut ben diferent. Tant al ‘TN vepre’ com al ‘TN migdía’ allò de Sturgeon va ser destacat en el sumari, i després tractat generosament, amb un minutatge amplíssim per a un informatiu. És comprensible aquesta sobreatenció de TV-3 sobre Escòcia. Els interessa molt sensibilitzar, excitar fins i tot, l’audiència de Catalunya, enfocant qualsevol cosa que es produeixi en aquesta zona del Regne Unit.

Notícies relacionades

La insistència d’aquesta ministra principal a fer un altre referèndum, a TV-3 subjuga. En l’anterior va guanyar el ‘No’, i convocar-ne ara un altre, ni Londres ho aprova, ni ho tenen clar ni en el mateix partit de Sturgeon. Això causa a TV-3 una preocupació molt profunda. A ‘Està passant’, per exemple, Toni Soler s’ho prenia amb humor i deia: «Avui les faldilles escoceses onegen a mitja cuixa». I al ‘Més 324’, Xavier Graset preguntava amb inquietud a Coia Ballesté, corresponsal a Londres: «Situa’ns, Coia, situa’ns. ¿On som? ¿On anem amb aquesta inesperada dimissió?». ¡Ah! Jo crec que per dins, el meu molt admirat Graset patia.

Allò de Papua que ens va ensenyar A-3, a TV-3 no ho he vist. Reparant en la imatge s’adverteix que el jove suposadament segrestat sembla entusiasmat amb els indígenes. ¡Ah! Un ‘30 minuts’, o un ‘Sense ficció’, des de Papua, seria molt oportú.