Pioner dels ‘gamers’

‘El Rubius X’: 10 anys d’èxit (i polèmiques) a YouTube

Amazon Prime Video estrena aquest divendres el documental sobre el famós ‘streamer’, amb qui viatja a Noruega

‘El Rubius X’: 10 anys d’èxit (i polèmiques) a YouTube
2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb 40 milions de seguidors i 7.000 milions de reproduccions a YouTube, més de 15 milions de fans a Twitter i Instagram i 10 milions a Twitch, Rubén Doblas Gundersen, més conegut com ‘el Rubius’, va ser elegit el 2016 per la revista ‘Time’ com un dels líders de la seva generació. Convertit en un dels creadors de contingut en castellà més famós a les xarxes als seus 32 anys, el seu èxit va començar a forjar-se fa una dècada, quan va començar a pujar a YouTube vídeos de Skyrim. Amazon Prime Video fa balanç d’aquests intensos últims anys d’un dels ‘influencers’ pioners a Espanya al documental ‘Rubius X’, que estrena aquest divendres 22 de juliol.

Per fer-ho, el mateix Rubius fa un viatge al seu passat. Perquè tot i que va néixer a Mijas (Màlaga) el 1990, va passar part de la seva infància i la seva adolescència a Bergen (Noruega), ciutat que revisita en aquest documental junt amb la seva mare, i en què rememora anècdotes com ara l’estiu que va treballar d’assistent als tramvies noruecs per costejar-se un curs d’animació en 3D. Ja llavors, sent un jove a qui li costava una mica socialitzar, sabia que volia dedicar-se a la comunicació audiovisual, tot i que ni de bon tros podia imaginar-se que els vídeos que gravaria tancat a la seva habitació el farien ric i famós.

De fet, confessa que quan li va arribar a casa el seu primer xec de YouTube per les subscripcions al seu incipient canal la seva família pensava que es tractava d’una estafa piramidal. Eren uns anys en què el sector de l’entreteniment ‘online’ estava encara per desenvolupar i pocs podien vaticinar la revolució que generarien uns joves que, sense més pretensió que la de passar-s’ho bé, van construir una nova indústria pràcticament sense adonar-se’n. Una indústria que, de passada, a alguns d’ells els ha solucionat la vida.

Andorra, ansietat i amenaces

Amics del Rubius, també ‘youtubers’, fan memòria d’aquella època, com Mangel, Alexby i Sr. Cheeto. El documental recupera alguns dels vídeos que publicaven llavors, quan van llogar un pis junts i dedicaven les hores a jugar a videojocs i a comentar les partides. I, ja en l’actualitat, parlen de com es van sorprendre quan van descobrir que podien guanyar diners publicant contingut a Youtube i com l’èxit del seu company també ha jugat en contra seu. «Se l’ha jutjat més que als altres per ser el primer. S’ha emportat més bufetades», recalca en aquest treball la seva mànager, Irene Cívico, mentre el seu protegit assegura que està «constantment en el punt de mira».

Notícies relacionades

No falta la polèmica que es va desencadenar l’any passat quan l’‘streamer’ va anunciar la seva mudança a Andorra, seguint l’estela d’altres ‘youtubers’, per pagar menys impostos. I altres aspectes negatius de la fama, com les amenaces de mort que ha rebut la seva nòvia, Irina Asasia, que també apareix al documental, i l’època de descans que va necessitar per curar-se de l’ansietat i l’estrès que va patir enmig de la voràgine de l’èxit.

Avui dia, a part dels seus números marejants de seguidors a YouTube, Twitch, Twitter i Instagram, el ‘gamer’ compta amb la seva sèrie d’anime, el seu propi personatge en un videojoc i una botiga ‘online’ on ven la seva marca de roba, i pot presumir d’haver fet ‘cameos’ amb actors de Hollywood com Will Smith, Chris Pratt, Jennifer Lawrence i Tom Holland.