Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: La Lídia pregunta i la Laura s’irrita, o sigui, bé

La crítica de Monegal: La Lídia pregunta i la Laura s’irrita, o sigui, bé
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

A ‘El hormiguero’ (A-3) Vicente Vallés ha advertit a les formigues que ell sempre procura fer preguntes que molestin una miqueta el polític a qui entrevista. Estic d’acord amb Vallés: la funció d’un periodista, davant d’un polític, no ha de ser mai la d’un massatgista.

Ve a tomb aquesta pinzellada per l’entrevista que acaba de fer Lídia Heredia a Laura Borràs (‘Els matins’, TV-3). El magistrat del TSJC ja ha conclòs la fase d’instrucció i la presidenta del Parlament es troba ara al caire que l’asseguin al banc dels acusats i la jutgin per quatre delictes de corrupció: malversació, prevaricació, frau i falsedat documental, després de fraccionar 18 contractes per beneficiar un amic. I naturalment Lídia Heredia li ha preguntat per l’assumpte. «Segons consta, vostè ja va ser avisada, en diverses ocasions, que podria estar cometent irregularitats, ¿per què no va fer cas? [...] ¿Què farà vostè si és suspesa, com assenyala el Reglament del Parlament, a l’article 25.4, per a casos com el seu?», li anava preguntant respectuosament, gairebé amb dolçor, la Lídia.

Notícies relacionades

No obstant Laura Borràs va anar rebent les preguntes amb creixent excitació, i retreia a la periodista que abordés aquest tipus de qüestions, acusant-la de: «¡Vostè ofereix informacions que estan fora de context i les dona per bones! [...] ¡Amb aquestes preguntes els dona veracitat!». O sigui, que la senyora Borràs es va irritar. ¡Ah! Intentem comprendre-la: potser va creure que anar a TV-3 era com anar a la perruqueria. En altres programes, segurament sí. Però no comptava que la periodista Lídia Heredia mai ha exercit de ‘cheerleader’. Jo li recordo a la Lídia valeroses preguntes, com aquelles que va fer a Quim Torra (setembre del 2018) quan Torra era president, i amb una valentia, insòlita a TV-3, ella li va preguntar: «¿Vostè sent que exerceix un càrrec o sent que és un encarregat? [...] ¿Creu de veritat que es pot fer la independència amb el 47% a favor?». Laura Borrás no va calcular bé, és indiscutible. Va anar a asseure’s en un dels pocs platós de ‘la seva’ on el periodisme no s’ha convertit en escolà.

P. D.- Com ja vaig advertir en una altra ocasió, quan també vaig expressar aquí el meu respecte pel periodisme de la Lídia, prego a la direcció de TV-3 que no tingui en compte els meus elogis. Lídia Heredia no té la culpa que un considerat ‘dolent’, ‘sospitós’ i ‘no creient’ com jo, l’admiri.