Polèmica sobre la ficció de Netflix

El CAC adverteix que la sèrie ‘El juego del calamar’ no és per a menors

El president de l’organisme, Roger Loppacher, recorda a les famílies que totes les plataformes de vídeo a petició ofereixen diversos sistemes de control parental

L’organisme elaborarà un tutorial per guiar els pares davant els continguts no apropiats tant a les plataformes, així com Youtube i TikTok

El CAC adverteix que la sèrie ‘El juego del calamar’ no és per a menors
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En relació amb la polèmica apareguda arran de l’emissió de la sèrie de Netflix ‘El juego del calamar’, el president del CAC, Roger Loppacher, recorda la necessitat d’evitar l’exposició dels menors d’edat a continguts inadequats i recorda als pares i mares que totes les plataformes de vídeo a petició ofereixen diversos sistemes tècnics per aconseguir aquest objectiu.

‘El juego del calamar’ mostra una senyalització, decidida per Netflix, de sèrie no recomanada per a menors de 16 anys. A la resta de països de l’entorn europeu la senyalització és similar. En concret, a Alemanya, França, els Països Baixos i Suècia també és de 16 anys; al Regne Unit és de 15-16 i a Itàlia, de 14. El president del CAC considera que «els menors de 16 anys no haurien de veure la sèrie, ja que conté continguts perjudicials», i «ha animat les famílies a seguir la senyalització i utilitzar els sistemes de control parental que ofereix la plataforma.

Desconeixement

Loppacher ha recordat que, tal com estableix la directiva de serveis de comunicació audiovisual, les plataformes de vídeos a petició han d’oferir sistemes de control parental. «El problema és que es tracta de sistemes de control parental que cal establir al si de cada família i, lamentablement, en molts casos pot passar que hi hagi desconeixement dels pares i mares, que haurien de ser els encarregats d’implementar-los», ha assenyalat.

En el cas de Netflix, la plataforma ofereix, d’una banda, un sistema de senyalització, que segueix els mateixos criteris del Codi d’Autoregulació de Continguts Televisius i Infància, i que afegeix una sèrie d’etiquetes, com violència, sexe, etcètera. D’altra banda, ofereix la possibilitat d’establir un perfil infantil, en què la restricció per edat està preestablerta, o fins a quatre perfils diferents, en què es pot establir una restricció per edat i fins i tot per a programes concrets. El sistema de perfils diferenciats, per funcionar com a control parental efectiu, exigeix la introducció de claus personals per accedir-hi.

Guia per als pares

Notícies relacionades

Loppacher ha recordat a les famílies que disposen d’aquesta sèrie de sistemes de control parental i ha anunciat que el CAC està treballant en l’elaboració d’uns tutorials per divulgar com fer-ne un ús efectiu. Els tutorials faran referència a sistemes de control tant de les plataformes de vídeo a petició, com Netflix o HBO, com de les plataformes d’intercanvi de vídeos, com YouTube o TikTok.

D’altra banda, ha demanat que s’aprovi, de manera urgent, tant l’avantprojecte de llei que trasllada aquesta directiva, com la modificació de la llei de l’audiovisual de Catalunya, amb l’objectiu, en els dos casos, d’evitar que els menors d’edat estiguin exposats a continguts inadequats.