TU I JO SOM TRES

President de TVE que vens al món, que Déu et guardi

President de TVE que vens al món, que Déu et guardi
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Doncs sí, per fi ja tenim nou president de RTVE i nous consellers. President, el periodista i catedràtic de la UAB José Manuel Pérez Tornero. I els consellers repartits així: tres a proposta del PSOE, tres per part del PP, dos d’Unides Podem i un del PNB.

¡Ah! És un repartiment formidable. És l’art de la negociació política sobre taula d’escacs. A sobre del tauler no només hi havia allò de RTVE, sinó també allò del CGPJ, allò del Tribunal Constitucional, allò del de Comptes, allò del Defensor del Poble...

¡Ah! I es posen a jugar i diuen: canvi peó a RTVE per torre al CGPJ; entrego cavall al Constitucional per un alfil al de Comptes... I així es va desenvolupant el joc. Aturem-nos en el que incumbeix estrictament a TVE. El nou president hereta una estructura diabòlica. 

A L’ÀMBIT ECONÒMIC tindrà seriosos problemes. El 2005 hi havia un forat acumulat de 7.000 milions d’euros. Van decidir fer malabarismes i li van canviar el nom a TVE. Van enterrar l’‘Ente’ amb el seu deute –és a dir, va passar a càrrec de les arques de l’Estat– i van començar de zero sota el nom de ‘Corporación’. Des d’aleshores ja s’ha produït un altre forat de 200 milions. I crec que em quedo curt.

A L’ESTRUCTURA OPERATIVA haurà de replantejar les funcions d’aquest conglomerat de directors, en particular aquesta estranya bicefàlia del director de TVE, que resulta que ara només ho és d’entreteniment, davant el càrrec sobrevingut de director d’Informatius, Actualitat, Digital i Esports. Aquí té un cacau meravellós.

EN MATÈRIA DE PERSONAL es prejubilaran 340 criatures a l’any durant els pròxims vuit, amb la prima pactada de 50.000 euros. D’aquests 2.700 jubilats n’hi ha almenys tres dotzenes amb molta experiència en posicions fonamentals perquè la cadena funcioni. Omplir aquest buit serà un repte.

EN INFLUÈNCIA I AUDIÈNCIA no només han perdut els dos dígits de quota de pantalla: ja no arriben ni al 9%. TVE ha deixat de ser referència informativa. Això tarda anys a recuperar-se, en cas que s’hi posin amb prou mitjans.

Notícies relacionades

I DE L’OPERACIÓ CATALUNYAno fa falta dir res. El Pacte del Majèstic continua vigent. Que ningú s’atreveixi a fer ombra a TV-3.

Sobre Pérez Tornero només he sentit paraules de reconeixement i respecte. Sincerament li desitjo molta sort. La necessitarà.