DOCUMENT A LA 2

'Ernest Lluch, libre y atrevido', la revisió d'un líder als 20 anys del seu assassinat

El programa recorre la figura personal i política de la mà de les persones que el van conèixer

zentauroepp55931178 201120163322

zentauroepp55931178 201120163322

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ernest Lluch, libre y atrevido’ és un viatge personal i íntim entorn de la figura del polític socialista de la mà d’amics, companys, periodistes i familiars. Un documental coproduït per RTVE que La 2 estrenarà aquest dissabte, 21 de novembre, quan es compleixen 20 anys del seu assassinat en mans d’ETA.

Una de les conclusions de les persones que en algun moment de la seva vida van estar pròximes a ell és que Lluch va ser un agitador del pensament i un home polièdric que tenia una gran capacitat d’enlluernar la gent amb noves idees. Va ser un dels polítics que van ajudar a posar els fonaments per fer d’Espanya un país modern, amb la implementació de la llei general de sanitat del 1986 i la primera llei de l’avortament. Mentre intentava construir ponts d’entesa a Euskadi, el comando Barcelona d’ETA el va assassinar.

Durant la seva trajectòria humana i professional, el desaparegut polític socialista va conèixer en profunditat la realitat política i social de ValènciaCatalunya i Euskadi; i va reflexionar sobre els seus problemes, molts dels quals avui dia encara estan presents.

Notícies relacionades

El documental s’endinsa també en el paper de Lluch dins del socialisme català i valencià, les seves divergències i la polèmica de la Loapa (llei orgànica d’harmonització del procés autonòmic); també la seva presència en els mitjans de comunicació, ja que va ser un dels primers polítics mediàtics que van participar en tertúlies de ràdio i televisió.

‘Ernest Lluch, lliure i atrevit’ vol explicar què va impulsar aquest home de fortes conviccions a viure llargues temporades a Euskadi en l’època àlgida del terrorisme d’ETA. Membre de l’Orfeó Donostiarra, soci de la Reial Societat, va formar part del moviment pacifista Elkarri i sempre va treballar per construir ponts de diàleg per acabar amb la violència. Però la desraó terrorista va prémer el gallet en el pàrquing de casa seva el 21 de novembre del 2000.