TU I JO SOM TRES

TV-3: Borbons atracant 'La casa de papel'

Tira còmica sobre Joan Carles I i Felip VI dibuixats com a atracadors de la sèrie 'La casa de papel'

zentauroepp54123311 monegal200715173428

zentauroepp54123311 monegal200715173428

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Salt qualitatiu important, càrrega de profunditat considerable, a TV-3, sobre les martingales monetàries que afecten la monarquia espanyola. Al FAQS (Preguntes freqüents) van emetre un mordaç i sarcàstic vídeo d’Ácido en la red en el qual van incrustar Joan Carles I i Felip VI com a atracadors de la sèrie El casa de papel. ¡Ah! Va ser una tira còmica tan genial com tremenda. A Joan Carles el van assimilar a l’atracador Moscú (Paco Tous), a Felip el van dibuixar com a Denver (Jaime Lorente), i es rebolcaven sobre els centenars de milions d’euros de la caixa forta que estaven atracant a La casa de papel. I de sobte van entaular aquell diàleg que efectivament ocorria a la sèrie, quan el pare li deia al seu fill: «¿Tu saps fer alguna cosa? ¿Tu has treballat alguna vegada? ¿Has enviat algun currículum a algun lloc? Doncs si no fas gaire el ‘gilipolles’ ¡sortirem d’aquí amb la vida resolta!». ¡Ahh! Aquest sarcàstic retrat significa un canvi substancial en la direcció dels torpedes de TV-3 sobre la monarquia espanyola.

En la majoria de cadenes del telehipòdrom nacional ja s’entra obertament sobre Joan Carles I. Aquesta penúltima conversa de Corina amb l’excomissari Villarejo, per exemple, explicant que Joan Carles I té una maquina de comptar diners a la Zarzuela donat el colossal volum de bitllets que li entren, aquesta última filtració, els deia, ha tingut un reflex televisiu molt complert. Ens l’han ofert fins i tot al Telediario de TVE.  O sigui que la figura del Rei emèrit ja no compta amb l’omertà, el silenci periodístic, que durant tants anys va disfrutar. Celebrem que la intolerable opacitat televisiva ja s’hagi acabat finalment.

Notícies relacionades

En el cas de TV-3, el pas nou –tot i que només hagi sigut, ara per ara, en una tira còmica– és enfocar i implicar també Felip VI. Van en la línia d’aquell documental de la TV d’Euskadi ETB, que ens va passar TV-3 el segon diumenge de juny d’aquest any, El virus de la corona. Aquí ho vaig explicar. Allà es preguntaven com és possible que el fill –ja fos príncep, o ja fos rei– no sabés el que el seu pare estava fent.

És lloable que TV-3 tingui l’aplom d’enfocar cap a la reialesa quan hi ha sospites de corrupció. Però no ha fet el mateix amb cap altre exhonorable virrei. Sobre ell continuen callant. I tapant. Fins i tot tergiversant. Vergonyosament.