TU I JO SOM TRES

Mirant a Escòcia, amb il·lusió i trampes

Davant del 'brexit', TV-3 s'entusiasma amb Escòcia

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Nit del ‘brexit’. A més del retrat londinenc, TV-3 s’ha detingut molt particularment sobre Escòcia. Al TN vespre i al programa posterior Més 3/24. Ha sigut una mirada il·lusionant. Esperançada. La possibilitat d’un nou referèndum escocès per la independència els subjuga de manera extraordinària. En l’actual deriva de TV-3, és molt natural. La corresponsal desplaçada a Escòcia Silvia Heras primer va visitar una nova destileria a Edimburg, la Holy Rood, un establiment molt freqüentat per turistes, enclavat al 19 de St. Leonard’s Lane. La Silvia ens deia: «Igual com el whisky dins de l’alambí, el procés d’independència d’Escòcia també es va destil·lant a poc a poc».

¡Ahh!  Aquesta pinzellada de prosa poètica en la seva crònica, ha sigut molt encertada. Transmet un optimisme bàrbar. Després, al Més 3/24Xavier Graset li va tornar a donar pas amb aquest preàmbul: «Els escocesos comencen ara a valorar si els que haurien de sortir del Regne Unit són ells, ¿oi?». O sigui, ¡ànims! I ens van posar de seguida un quadro amb una de les enquestes que es van fent habitualment però amb la particularitat que en aquesta els surt una estimació que podria guanyar el ‘sí’ a la independència per un 51%. I per reforçar aquesta possibilitat ens van parlar de l’al·locució que acabava de fer a Edimburg la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon,  i ens van explicar la seva irrenunciable voluntat d’independitzar-se.

Aquella mateixa nit, al Telediario (TVE-1), també ens van parlar d’aquesta al·locució de la ministra Sturgeon. Van emetre el seu parlament. ¡Ah! Allà vam veure que en efecte expressava la seva voluntat de realitzar una nova votació, legal i pactada amb Londres perquè: «El moviment independentista català ens ensenya que un procés sense legalitat ni legitimitat no aconsegueix la independència». ¡Ah! Aquesta part TV-3 la va extirpar. No volen que sapiguem el que la ministra escocesa pensa del procés, ni la valoració que en fa.

Notícies relacionades

Aquestes manipulacions i trampes, ocultant el que no els interessa que se sàpiga, a TV-3 són constants. Donen per a un article diari. L’altre dia al Washington Post es va analitzar la propaganda del procés«És una sopa de ficció i paranoia feta a base de mentides». Era el Post, no la premsa espanyola tan manipuladora i tan dolenta. Però no sembla que a TV-3 s’hagin donat per assabentats.