30è aniversari de la primera tele privada a Espanya

Fites de 3 dècades en Antena

'Farmacia de guardia', 'Tu cara me suena' y 'Velvet' son alguns dels èxits de la cadena de Atresmedia

La graella d'Antena 3 compta aquests dies amb programes especials per celebrar l'efemèride

ialvarez51926922 gente serie farmacia de guardia200124214106

ialvarez51926922 gente serie farmacia de guardia200124214106

6
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat que la seva principal competidora, Tele 5, fa uns quants mesos que li arrabassa el lideratge gràcies, en gran part, als seus realitys diversos, la cadena de Mediaset no li amargarà la festa. Antena 3 celebra aquest dissabte els seus 30 anys d’emissió a Espanya (va néixer el 25 de gener del 1990, i es va convertir així en la primera tele privada en el nostre país) recordant els grans èxits que ha aconseguit en aquestes tres dècades. A més d’El hormiguero, que dijous passat va tenir com a convidats Matías Prats i Susanna Griso, dos dels seus vaixells insígnies, s’han sumat a les celebracions La ruleta de la suerte, Ahora caigo, ¡Boom! i Tu cara me suena amb programes especials.

Aprofitant l’efméride, recordem algunes de les grans fites d’Antena 3.

'FARMACIA DE GUARDIA'

És la primera sèrie de producció pròpia d’Atresmedia i la més vista en la història d’Espanya, ja que al seu dia va arribar a una quota mitjana de pantalla del 48%. Aquesta ficció d’Antonio Mercero, l’artífex de la mítica Verano azul (TVE-1), protagonitzada per Concha Cuetos i Carlos Larrañaga, explicava el dia a dia d’una farmàcia de barri.  Es va emetre entre el 1991 i el 1995 i va rebre 13 premis. A Nova, cadena temàtica d’Atresmedia, també va aconseguir grans audiències malgrat emetre’s de matinada.

El presentador d’’Antena 3 Noticias’ Matías Prats. / ATResmedia

'EL HORMIGUERO'

El veterà programa de Pablo Motos, a Antena 3 des del 2011 (entre el 2004 i el 2011 el va emetre Cuatro), està acostumat a l’èxit. L’espai compta amb convidats estrella, de vegades molt estrella, ja que hi han passat artistes internacionals (l’actor Will Smith a part, ja que gairebé és de la família) i seccions de les més variades, entre les quals no falten els experiments científics i els reptes més arriscats i espectaculars de la tele.

MATÍAS PRATS I ELS INFORMATIUS

La narració per part d’un professional com Matías Prats de l’atemptat de les Torres Bessones forma part ja de la història d’A-3  i de la d’Espanya. El periodista, un dels comunicadors més estimats (i famosos per les seves facècies) fa 20 anys que és a la cadena i és un dels seus referents. Així mateix, es dona la circumstància que a l’arribar Antena 3,  va passar el lideratge dels informatius d’una pública, TVE, a una privada, una cosa que no tenia precedent a Europa. Deu anys més tard, la cadena es va marcar una altra fita amb el primer debat a quatre, el 7-D, el debat decisiu, el més vist d’un grup televisiu des del 2008, que atenia una demanda de la societat.     

Carlos Baute i Manel Fuentes, a ‘Tu cara me suena’. / ATResmedia

'TU CARA ME SUENA'

El talent show de Gestmusic que presenta Manel Fuentes no ha parat d’aconseguir èxits en les seves vuit edicions. El programa posa a prova coneguts artistes posant-los a la pell de famosos intèrprets de la cançó, als quals han d’imitar en els seus moviments i en la seva veu, després de passar per un espectacular procés de caracterització.  Des que es va estrenar el 2011, hi han passat més d’un centenar d’artistes, entre concursants i convidats. Així mateix, el seu èxit ha tingut una gran expansió internacional, ja que té la seva versió a 50 països.

'ESPEJO PÚBLICO'

En la contínua licitació de les cadenes per tenir el regnat dels matins, Antena 3 aposta des del 2006 per un renovat Espejo público, amb la catalana Susanna Griso al capdavant, que li fa un pols a Ana Rosa Quintana i el seu espai d’El programa de Ana Rosa a Tele 5, líder actual de la franja. Espejo público va ser estrenat com un programa de reportatges setmanal el 1996 i, 10 anys després, va passar a ser un magazín contenidor d’actualitat. 

Jesús Puente, a ‘Lo que necesitas es amor’ / ATRESMEDIA

'LO QUE NECESITAS ES AMOR'

La Caravana de l’Amor del programa presentat per l’actor Jesús Puente ja és una de les grans icones de la televisió espanyola. L’actor, que ja havia presentat el concurs Su media naranja a Tele 5, va ser fitxat el 1994 per la cadena d’Atresmedia per abundar al seu paper de celestino, ja que la seva missió era intentar recompondre parelles trencades, com havia fet Isabel Gemio entre el 1993 i el 1994. Ell ho va fer entre el 1994 i el 1998. 

'QUEREMOS SABER'

La periodista Mercedes Milá i la seva incisiva manera d’interrogar (clar antecedent d’Ana Pastor) van ser les claus de l’èxit d’aquest espai d’entrevistes i debats d’actualitat que la cadena va emetre entre el 1992 i el 1993. Això, i els personatges que van desfilar pel programa. Entre els quals, Miguel Bosé, que va accedir a parlar amb Milá sobre els rumors que patia sida (va congregar 5,4 milions de teleespectadors), i Francisco Umbral, que va protagonitzar una sonada polèmica a l’acusar la periodista d’enganyar-lo perquè no li preguntava pel seu llibre.

 / ATRESMEDIA / La periodista Mercedes Milá, presentadora de ‘Queremos saber’.

'EL SECRETO DE PUENTE VIEJO' I 'AMAR ES PARA SIEMPRE'

La ficció diària de les sobretaules d’Antena 3 té rècord de longevitat. El secreto de Puente Viejo ha superat  els 2.000 capítols (2.253, concretament) i Amar es para siempre ha arribat als 1.783. I això que han hagut de competir amb un monstre com Sálvame  de Tele 5, i les sèries de torn de TVE-1, que actualment són Acacias 38 i Servir y protegir. D’El secreto de Puente Viejo s’ha de destacar l’èxit aconseguit a Itàlia, on les seves intèrprets són considerades veritables estrelles i es publica una revista sobre la sèrie. Amar es para siempre és la continuació d’Amar en tiempos revueltos, que va emetre TVE entre el 2005 i el 2012.

'LA RULETA DE LA SUERTE'

El concurs, que va iniciar la seva etapa amb el nom de La ruleta de la fortuna, va ser el programa amb el qual Antena 3 va inaugurar les seves emissions regulars el 1990, i es converir així en el primer espai d’entreteniment emès per una televisió privada a Espanya. En aquella etapa els seus presentadors van ser: Mayra Gómez Kemp, Ramón García, Irma Soriano, Bigote Arrocet, Mabel Lozano i Belén Rueda. Després va passar a emetre’l Tele 5 (entre el 1993 i el 1997) i va tornar a la cadena d’Atresmedia el 2016, amb Jorge Fernández al capdavant.  Altres concursos d’èxit de la cadena són actualment Ahora caigo, amb Arturo Valls, i ¡Boom!, presentat per Juanra Bonet.

 / ATResmedia / Mayra Gómez Kemp, una de les presentadores de ‘La ruleta de la fortuna’.

Notícies relacionades

’VELVET’

Amb permís de ’La casa de papel, que va iniciar la seva exitosa etapa a Antena 3 abans que l’adquirís Netflix i guanyés un Emmy Internacional al millor drama, aquesta sèrie sobre uns grans magatzems, les quatre temporades del qual es van emetre entre el 2014 i el 2017 a la cadena d’Atresmedia, va marcar una fita en la ficció espanyola. I és que l’últim capítol, amb el qual suposadament s’acomiadava (tot i que després la va recuperar Movistar + amb la sèrie derivada Velvet Colección durant dues temporades més), va emetre 15 minuts en rigorós directe. Tota una prova de foc per als seus actors, entre els quals hi havia Paula Vázquez, Miguel Ángel Silvestre, Adrián Lastra i José Sacristán.