DOCUMENTAL ESPECIAL

Les votacions franquistes, a tot color

La cadena DMax estrenarà al maig la sèrie 'España después de la guerra: el franquismo en color'

franco votos / periodico

1
Es llegeix en minuts

Després de l’èxit aconseguit amb la sèrie documental 'España dividida: la guerra civil en color', estrenada el 2016, el canal de televisió DMax té previst estrenar el pròxim mes de maig 'España después de la guerra: el franquismo en color', segona part d’aquesta producció de tall històric que mostrarà els anys de la postguerra i de la dictadura franquista des d’una perspectiva visual inèdita, a través de les últimes tècniques de tractament digital i acolorit d’imatges. I aprofitant que el pròxim diumenge, 28 d’abril, se celebren eleccions generals a Espanya, DMax ofereix un avançament del seu nou projecte en el qual apareixen per primera vegada a tot color els espanyols acudint a les urnes amb motiu de les consultes populars realitzades durant la dictadura de Franco. Van ser les mobilitzacions per votar la llei de successió del 1947 i la llei orgànica de l’Estat del 1966.

El referèndum sobre la llei de successió, celebrat el 6 de juliol del 1947, va ser per legitimar el dictador com a cap de l’Estat, i la consulta realitzada dues dècades més tard, el 14 de desembre del 1966, sobre la llei orgànica de l’Estat, va permetre al govern de Franco assegurar la continuïtat del seu sistema autocràtic.

No va ser fins al 1977 quan els ciutadans van poder tornar a participar en unes eleccions generals democràtiques a Espanya.

Notícies relacionades

En les imatges que ha avançat DMax de la seva nova sèrie documental hi apareixen espanyols acudint a votar als col·legis electorals durant el referèndum de la llei de successió a Madrid el 6 de juliol del 1947, i en el referèndum de la llei orgànica de l’Estat el 14 de desembre del 1966. En aquestes últimes, es pot veure el dictador Francisco Franco i la seva dona, Carmen Polo, dipositant el vot a les urnes, i al Govern de Franco aplaudint el general després que s'aprovés la LOE per àmplia majoria.

Totes les imatges d’aquest vídeo formen part dels arxius del No-Do, localitzats físicament al CCR (Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca Espanyola), que van ser realitzades pels equips del noticiari, segons han assenyalat des de la cadena DMax.

Temes:

Franquisme