09 jul 2020

Anar al contingut

TU I JO SOM TRES

Felip VI vist com a enxaneta casteller

Ferran Monegal

En el virtuós NO-DO de la Monarquia que emet TVE cada setmana (Audiencia abierta, TVE-1) ens van ensenyar dissabte la final del concurs infantil ¿Qué es un Rey para ti? ¡Ah! És un certamen pintoresc i meditable. Ja fa 37 anys seguits que se celebra. Ens deia TVE: “En aquesta edició s’han presentat treballs de 17.000 escolars”. És una xifra notable, tot i que no supera els que es presenten, també cada any, al concurs Gran Hermano. Dels treballs seleccionats, el programa va destacar un dibuix en el qual apareixia el Rei vestit de bomber amb mànega, tirant aigua. Interessant. Pressuposa que Espanya està que crema. Una jove de Ceuta va posar Felip VI assegut al tron de ferro de Joc de trons. Era un dibuix tan actual com inquietant. Explica la llegenda que aquest tron està forjat amb les espases dels enemics derrotats; o sigui, que t’hi asseus i deu punxar una barbaritat. Falta un mes perquè HBO emeti l’última temporada d’aquesta sèrie, i hi ha qui diu que no ocuparà el tron ni Khaleessi, ni  Jon Neu, ni Cersei, ni Tyrion, ni Sansa Stark. Asseguren que serà el Rei de la Nit; o sigui, un final per provocar el personal.

Però tornem al concurs de Felip VI vist pels escolars. TVE ens ha ensenyat, com a colofó pintoresc, el dibuix d’una alumna catalana que ha col·locat el Rei al cim d’un castell. D’enxanetaAmb corona en lloc de l’habitual barretina casc. ¡Ah! No sabria dir-vos si aquesta jove ho ha fet amb candorosa admiració, o amb segones intencions. Qui sap, com en el cas del tron de ferro, potser ho ha fet amb la sana intenció de provocar.

CATALANS A MADRID.– No havíem parlat encara, des del punt de vista televisiu, de la manifestació independentista de dissabte a Madrid. Tret de TV-3 a Catalunya, cap tele de cobertura estatal la va emetre en directe. La van deixar per als telenotícies. Cap hi va connectar mentre es desenvolupava. Va ser l’habitual tarda de cine. A TVE-1, La recerca de la felicitat. A A-3 TV, El llaç que uneix i El secret del meu veí. A Cuatro, Els jocs de la fam. A La Sexta, Tornado magnético i Efecte global. I a Tele 5, Viva la vida, amb entrevista a Raphael i videoteca arnosa sobre aquell casament, tan desgraciat, de la infanta Elena i Álvaro de Marichalar. ¡Ahh! Pauta general: els dissabtes, tarda de cine. Impertorbables.

Temes: TVE Felip VI