TU I JO SOM TRES

Risto ressuscita '¡Aquí hay tomate!'

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

L’assumpte és molt cru. Tres setmanes després de posarRisto Mejide al capdavant de Todo es mentira (Cuatro),Todo es mentira el balanç d’audiències no pot ser més trist. Es mouen entre el 2,5 i el 3,8% de share. Per això han decidit forçar la màquina. El que havia de ser un espai dedicat a destaparfake news–així ens ho van vendre al principi– ha sigut ràpidament transformat en una màquina de deglutir notícies d’actualitat observades, dibuixades i, en certa manera, de vegades, deformades, segons els principis del sensacionalisme i la conya més delirant. En vista que a Cuatro els informatius seran liquidats, ara han decidit jugar sobre l’actualitat en clau d’impacte.

Qualsevol tema és susceptible de ser passat per aquest túrmix que ja s’utilitzava, i s’utilitza, en determinats tabloides des de fa molts anys, com ara el desaparegutNews of the worldi l’actualThe sun, a la Gran Bretanya. Fa un parell de dies, el tema a excitar era el conflicte Errejón-IglesiasErrejón-Iglesias, més la incrustació de Tania Sánchez com a possible ordidora del cacau. Amb una superposició de titulars de xoc («¡La venjança de Tania Sánchez! [...] Iglesias va relegar la seva ex al galliner del Congrés ¡i, a més, darrere d’una columna, perquè no la veiés ningú! ») i una al·locució dramatitzada, humorística i trepidant («¡La venjança, i el cranc de riu, se serveixen en plat fred!  [...] ¡Iglesias és un mascle alfa! [...] ¡Errejón, un pagafantes!»); i tot això esquitxat amb imatges d’arxiu, instants del passat, com quanIglesiasiTaniaSánchez eren parella i es besaven.Barrejant tot aquest material, i agitant-lo, s’aconsegueix un delirant xousobre l’actualitat.

Notícies relacionades

Ara fa dos dies que estan ambel tema del taxi. Efectes especials en pantalla: ¡flames infernals! I dedicació aTito Álvarez,Tito Álvarez(«¡Tito, te vamos a hacer un retra-tito!»), que han seguit fins a Brussel·les ambElpidio Silva, el seu advocat.

Tot això ja ho feia Tele 5, sobre la premsa rosa, amb ¡Aquí hay tomate! Ara ho assagen a Cuatro, sobre l’actualitat. Si a La Sexta el lema és «¡Més periodisme!», a Cuatro contraataquen fent «¡Més espectacle!». No els interessa el periodisme, ni pretenen practicar-lo.Un publicista al capdavant del xoués la garantia que la informació es transforma en una desfilada de varietats. Potser els ajudaria un canvi de nom. En lloc deTodo es mentiradiguin-liTodo es tomate.