TU I JO SOM TRES

Ànec esquarterat amb salsa a elegir

monegal-20181015 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Per amenitzar la vetllada i donar espectacle a Masterchef Celebrity (TVE-1)Masterchef Celebrity van dir als concursants: “¡Batalla amb ganivet! S’ha de desossar un ànec, amb les seves entranyes, els seus ossos i la seva pell. ¡Endavant, a esquarterar l’ànec!”. I van deixar el plató en penombra un instant, per accentuar el dramatisme del moment. ¡Ahh!  De quina manera es van recrear llavors les càmeres, particularment sobre les dames concursants. Deia Carmen Lomana,Carmen Lomana horroritzada: “Quin fàstic. Vomitaré. Em tornaré a desmaiar”, iBoris Izaguirre, que la mirava amb una pietat enorme, li deia per animar-la: “¡Pensa en algú que hagis conegut aquí, Carmen, i ataca’l amb el ganivet, ataca’l!”.O sigui, pensa en Antonia Dell’Atte, la teva enemiga més vigorosa.

Bé, la veritat és que aquella nit van aconseguir imatges formidables. Una senyora armada amb ganivet atacant l’ànec és una estampa que sobresalta. L’actriuPaz Vega, per exemple, en un moment donat va aixecar el cos del seu ànec, mig desmembrat, i el va enarborar de tal manera que a mi em va recordar aquella aterridora imatge de la Salomé portant el cap del pobreJoan Baptistaen una safata. ¡Ah! Això del desmembrament de l’ànec en mans d’una dama per després ser cuinat és d’un cruel refinament. Els ha sortit una nit de Masterchef d’una potència visual enorme. Han aconseguit enganxar més de tres milions d’espectadors, xifra rècord.

Notícies relacionades

Veient els pobres ànecs desmembrats, amb els ossos trencats, el cap tallat i a punt de ser rostits a la brasa o cuinats a la cassola, vaig recordar una xerrada que va fer el meu molt estimat i recordatEduardo Galeano, el 2004, a l’Emília-Romanya italiana, concretament a Piacenza.Va explicar que una vegada va veure un cuiner reunit amb uns quants ànecs, gallines, galls dindis i oques. Els va preguntar: “Dieu-me, ¿amb quina salsa voleu ser menjats?”. ¡Ah! Un humil ànec va aixecar el bec llavors. Va demanar la paraula. I amb molt respecte va respondre: “Senyor cuiner, sense ànim d’ofendre’l, voldria dir-li que nosaltres no volem ser menjats de cap manera”. I Eduardo va concloure: “Interessant reunió. És la metàfora del món. El món està organitzat de tal manera que l’únic dret que ens queda és poder triar la salsa en la qual serem menjats”. Hem progressat des d’aquella trobada. Avui ja no podem elegir ni això.

 

Temes:

Masterchef TVE