TECNOLOGIA DE FUTUR

I després de l'alta definició i l'ultra alta definició, arriba el 8K

La tele que multiplica per 16 la qualitat de la HD ja és una realitat, tot i que els especialistes creuen que encara és aviat per al llançament

zentauroepp24628330 in this photo shot sunday  jan  5  2014  a model stands next180817172808

zentauroepp24628330 in this photo shot sunday jan 5 2014 a model stands next180817172808 / JULIE JACOBSON

2
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna
Manuel de Luna

Periodista

ver +

El futur de la tele es veu molt bé.  A l’allau de produccions (algunes d’excel·lents) que es poden disfrutar avui dia, se suma la qualitat amb què es transmeten. I és que la tecnologia està permetent als televisors oferir una definició de cine. Ara ningú concep la tele si no és alta definició (HD). Però la incipient inclusió del’ultra alta definició (UHD), també coneguda com 4K4K, està començant a fer ombra a l’HD (en quadruplica la definició), abans que s’implanti definitivament. Però aquesta és una carrera desenfrenada: tot just estan fent els seus primers passos les emissions en 4K (per satèl·lit i internet), i demostrant les seves possibilitats en el Mundial de Rússia de fa tot just un mes, i ja ens avisen que el 8K es pot albirar en un futur no gaire llunyà. De moment, les proves del 8K, en què s’ha multiplicat ¡per 16! la definició de l’HD, ja s’han fet. I, pel que sembla, satisfactòriament.   

El 8K és el format de televisió amb què ja fa que treballen diversos anys a la televisió estatal japonesa, la Japanese Broadcasting Corporation (NHK). La idea és desenvolupar un format ideal per a macropantalles amb diàmetres superiors a les 100 polzades (més de dos metres i mig de diagonal). I per ‘resistir’ aquestes mides es necessiten resolucions de 7.680 x 4.320 píxels. És a dir, 4 vegades la resolució que el format Ultra HD (4K) i 16 vegades la de l’HD. I tot i que ja s’han fet proves, la implantació d’aquesta tecnologia “encara tardarà uns anys en produir-se”, afirma Tom Christophory, General Manager, Video & IP Technology de l’empresa de satèl·lits SES, SES, i responsable de la primera transmissió de prova de 8K per a aquesta empresa.

La prova de SES –realitzada a la seu, a Luxemburg– buscava comprovar les possibilitats de transmetre via satèl·lit amb recepció directa a la llar (DTH). Va ser un èxit, però moderat, tal com reconeix Christophory, a causa de la immensa quantitat de megabits per segon d’emissió que encara requereix el 8K. “Fa uns anys, el 8K encara requeria 200 a 300 Mb. /s. –explica–. Avui dia, i gràcies als sistemes de compressió, s’ha arribat a 80 Mbit/s [quatre vegades més que a l’actual 4K]”. És un gran avenç, però el directiu de SES considera que “no són les velocitats comunes per a transmissions DTH”.

Notícies relacionades

 Al marge de la complexíssima tecnologia que es requereix per transmetre en 8K, el motor de tota revolució és en el consumidor. I aquest punt és potser el que pot fer més lenta la introducció d’aquesta opció. “Avui, amb les mides de pantalla habituals a les llars i a les botigues, parlar de 8K és honestament una cosa encara llunyana –insisteix Christophory–. No obstant, si les mides de pantalla superen la barrera de les 100 polzades, cosa que pot passar en el futur, la televisió amb una resolució superior a 4K començarà a tenir sentit. ¿Quan podria ser això? Ara per ara, la indústria pensa que passarà al voltant del 2022-2025”.

Això sí, les proves demostren que el 8K és factible, però el directiu de SES remarca que falten millores en “els sistemes de compressió, descodificadors 8K Ultra HD, estàndards, pantalles més econòmiques i, òbviament, més producció de contingut”.En vista d’aquesta realitat, Christophory explica que, des de SES, l’objectiu continua sent “la conversió de canals SD a HD i la introducció del 4K”.

Temes:

+Digital