TU I JO SOM TRES

Boadella, brotxades sobre tàpia

monegal-20180527 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Per conèixer de prop la vida clandestina d’Albert Boadella  a Catalunya, Iñaki López (La Sexta noche) acaba de fer-li una visita al seu cau domiciliar del Baix Empordà, a Jafre. ¡Ah! Ja que a aquest català il·lustre TV-3 no li dedica mai cap reportatge, la iniciativa és interessant. No li ha costat a Iñaki trobar la casa. La tàpia exterior de l’entrada ha estat decorada pel veïnat amb una pintada de proporcions considerables que hi diu «Viba Tabarnia, Presidente.»I hem vist que el mateix Boadella, en senyal de gratitud, hi ha afegit la llegenda: «Moltes gràcies Jafre».  Una vegada dins de la casa, Boadella va explicar breument el seu actual estatus existencial. “Per Catalunya ja no hi passejo. Rebo floretes poc agradables. Visc aquí tancat, en una espècie de territori comanxe, envoltat d’una zona que és pura tractoria. M’anomenen territori comanxetractoriabotifler.

En un moment donat, quan ja estaven asseguts davant un televisor apagat,Iñaki  li va preguntar si posava TV-3 de tant en tant. Va contestar: “No. No sento la necessitat de ser adoctrinat”. I a la pregunta de què opina sobre el que passa a TVE, va respondre: “El problema de TVE és que és dolenta. Està mal feta. Cosa que no passa amb TV-3, que la doctrina la fan molt bé. I en aquell instant va arribar Tomás Guasch, i van parlar de Tabàrnia amb gran entusiasme.

Notícies relacionades

Home, aquest retrat de Boadella, forçat a viure en clandestinitat a la seva pròpia terra per pensar d’una manera que a alguns desagrada, hauria de servir per meditar. D’entrada, en aquesta pintada sobre la tàpia que li han col·locat, no hi brilla precisament l’art. No és un fi treball de pinzell. Són brotxades. Hauria sigut més interessant haver encarregat l’obra a un artista grafiter acreditat. N’hi ha de molt bons. En llocd’empastifar, realcen les tàpies.

I en segon lloc, aquesta malvolença de l’insult, l’agressió, per no ser combregant, també s’hauria de visibilitzar com ha fet La Sexta, Encara que no siguin casos comparables, evidentment, ara que Junqueras ha rebut Sardà, i Évole –dos no independentistes– i tots dos han coincidit que no hauria d’estar en presó provisional, potser també algun independentista qualificat podria pronunciar-se sobre la tancada forçosa de Boadella.