Natatie Portman rebutja recollir el 'premi Nobel jueu' a Israel

L'actriu al·lega que no vol veure la seva imatge associada a Benjamin Netanyahu, que hauria de parlar durant la cerimònia, i per rebutjar els recents esdeveniments "extremadament dolorosos" ocorreguts a la Franja de Gaza

zentauroepp43006009 file photo  cast member natalie portman poses at the premier180420135708

zentauroepp43006009 file photo cast member natalie portman poses at the premier180420135708 / Mario Anzuoni

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Natalie Portman ha decidit no anar a Israel a recollir un premi, considerat el Nobel jueu, perquè no vol veure la seva imatge associada al primer ministre Benjamin Netanyahu, que havia de parlar a la cerimònia. La Fundació Premi Gènesi va anunciar divendres l’anul·lació de l’acte, al comunicar el representant de l’actriu americanoisraeliana, de 36 anys, que no hi aniria a causa dels recents successos «extremadament dolorosos» relacionats amb Israel, la qual cosa li impedeix «participar amb lliure consciència» a l’acte del 28 de juny.

El guardó, que està dotat amb 1,6 milions d’euros, recompensa la tasca i la dedicació d’una personalitat a la comunitat i els valors jueus. La decisió de l’actriu, que és nascuda a Jerusalem i que reivindica amb orgull la seva doble nacionalitat, és una reacció a la manera com Israel ha respost des del 30 de març a un moviment de protesta a la Franja de Gaza, en la qual van morir 38 palestins i centenars més va resultar ferits per bales israelianes. Les organitzacions de drets humans denuncien l’ús excessiu de la força per part d’Israel.

Notícies relacionades

La retirada de Portman ha causat un gran enrenou a Israel i el ministre de Cultura, Miri Regev, l’acusa d’haver adoptat la ideologia dels partidaris del Moviment Boicot Desinversions i Sancions (BDS), que advoca per l’aïllament econòmic d’Israel per acabar amb l’ocupació dels territoris palestins.

En un missatge a Instagram, l’actriu diu que la seva decisió va ser «distorsionada». «Vaig escollir no participar-hi perquè no volia que semblés que recolzava Netanyahu, que estava previst que parlés a la cerimònia», va escriure. «De la mateixa manera, no formo part del moviment de BDS i no el suporto», diu Portman. «Israel va ser creat fa 70 anys per servir de refugi als supervivents de l’Holocaust», afegeix. «Però el maltractament d’aquells que estan patint les atrocitats d’avui dia no està d’acord amb els meus valors jueus. Com que Israel és un país molt estimat per a mi, m’he d’oposar a la violència, a la corrupció, a la desigualtat i a l’abús de poder», conclou.