PRESENTADOR POLÈMIC

El Consell Audiovisual investiga la broma masclista de Juan Y Medio

El presentador de Canal Sur va tallar en directe la faldilla de la seva companya de programa mentre ella li demanava que parés

imedio

imedio

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Sevilla

Una broma “sense cabuda en una televisió pública”. Així de contundent s'expressa el govern andalús respecte a l'incident protagonitzat la setmana passada pel presentador Juan Y Medio al programa 'La tarde, aquí y ahora', de la televisió autonòmica andalusa. No han servit de res les disculpes sol·licitades per la cadena i la productora de l'espai; i davant la polèmica creada, el Consell Audiovisual Andalús -encarregat de vetllar pel contingut respectuós dels programes de televisió i ràdio de la regió- ja ha iniciat un expedient després de les queixes de l'Institut Andalús de la Dona (IAM) i alguns grups polítics.

L'escena, qualificada per molts de vergonyosa, va córrer com la pólvora per les xarxes socials. En un moment del programa, la presentadora Eva Ruiz va aparèixer amb uns pantalons del presentador a la mà i en va tallar un tros. Y Medio va agafar unes estisores i es va posar a retallar el vestit de la seva companya, primer entre rialles i després sufocada, que li demanava sense èxit que parés. Tot acaba quan una regidora entra en pla per tapar la dona i, enganxada a ella, l'acompanya fins a un racó del plató.

Després d'un cap de setmana en què la notícia es va convertir en tema de conversa, especialment des que la líder de Podem a AndalusiaTeresa Rodríguez, es preguntés a les xarxes socials si els nens que veiessin l'esquetx de la cadena pública "creurien que és divertit fer-ho a altres nenes", tothom esperava una disculpa pública. Y Medio va dedicar els primers minuts a celebrar les dades d'audiència, i només al cap d'uns minuts es va decidir a tancar el tema amb un "L'altre dia Eva i jo vam tenir un joc que ha molestat algunes persones, hem demanat disculpes i les reiterem".

“Res del que fem aquí té intenció de molestar -va prosseguir-, “¿vostès es diverteixen? ¿I a casa? Doncs d'això es tracta". Més tard subratllaria un desafiador “ladran, luego cabalgamos”. Per la seva banda, Eva Ruiz també va tractar de treure ferro al tema insistint que va ser una broma i que en cap moment es va sentir vexada.

Des de l'IAM consideren que la “broma desafortunada”, segons la va definir el portaveu de l'executiu regional, podria vulnerar el principi d'igualtat de gènere així com els drets de la copresentadora víctima de la broma i els dels espectadors del programa. Per això van enviar un escrit directament als responsables del Consell Audiovisual. Si tira endavant, l'expedient podria finalitzar amb una amonestació o, si es considerés molt greu, una sanció econòmica de fins a 120.000 euros.

Productora estrella

Notícies relacionades

Darrere del programa 'La tarde', habitual en els xous de zàping per la seva secció de recerca de parelles per a persones grans, hi ha Indaloymedia SA, la productora creada el 2009 pel mateix presentador almerienc i que s'ha convertit en una de les principals contractistes de Canal Sur, ja que també s'encarrega de dos espais més, ‘Yo soy del sur' i 'Menuda noche', protagonitzat per nens. Segons les dades de la Ràdio i Televisió d'Andalusia (RTVA), només en els primers vuit mesos del 2016 va rebre gairebé tres milions d'euros. Centrats a atraure un públic rural i sense pretensions intel·lectuals, aquests programes ajuden a mantenir la mitjana d'audiència de la cadena, situada en el 8% de quota.

Mogut pel seu èxit a Andalusia, la tardor de l'any passat Y Medio va tractar de repetir èxit a la tele nacional, on va arribar a simultaniejar espais a TVE i Antena 3. El seu ‘Poder canijo’, on buscaven els professors més innovadors del país, a penes va durar dues setmanes en l'horari previst, la tarda dominical, i el seu 5% d'audiència (amb uns escassos 94.000 espectadors a Catalunya) el va relegar a la franja matinal de la primera cadena estatal. Per la seva banda, l'espai 'El amor está en el aire', amb sorpreses, cites i amors 'on line', de la privada, no queda al darrere, ja que en la seva estrena el 'reality' va arribar tot just al 14% d'audiència. Després de quatre emissions, va tancar l'espai de Boomerang TV. Res greu per al també actor, que es va poder tornar a refugiar en la seva peculiar arcàdia andalusa.