ESTRENA MUNDIAL

Discovery Channel mostra a 'Mosquito' l'animal més mortífer del món

Bill Gates participa en aquesta pel·lícula documental sobre els riscos d'una pandèmia global provocada per aquests diminuts insectes

El periodista David Beriain és el narrador per al públic espanyol d'aquesta nova producció del prestigiós canal

Vídeo promocional del documental ’Mosquito’. / El Periodico

2
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / MADRID

Discovery Channel proposa descobrir a través del documental Mosquito (aquesta nit, 22.00 hores) per què aquest minúscul insecte és l’animal més mortífer del món. La pel·lícula alerta sobre aquesta amenaça planetària i compta amb la participació de Bill Gates, fundador de Microsoft i copresident de la Fundació Bill & Melinda Gates. El periodista David Beriain (Clandestino) és el narrador per al públic espanyol d’aquesta nova producció que s’estrena simultàniament en 220 països.

Zika, malària, dengue i febre groga són només algunes de les malalties que afecten cada dia més persones a tot el planeta. Aquestes crisis sanitàries, cada vegada més nombroses i letals, tenen en comú que es propaguen a través de l’aparentment inofensiva picada d’un mosquit. A partir d’aquesta constatació, la pel·lícula documental mostra casos reals de contagis massius, analitza les dades científiques i recull el testimoni d’un grup d’experts i líders internacionals en l’àmbit sanitari.

Dirigida per Su Rynard (The messenger), Mosquito pretén conscienciar les autoritats i institucions perquè facin un esforç coordinat a nivell mundial amb l’objectiu d’evitar el creixement exponencial d’aquests insectes. El documental parteix de l’emergència sanitària declarada l’1 de febrer del 2016 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) arran  de la multiplicació de casos de Zika en països com el Brasil, Puerto Rico, el Salvador i els EUA.

CANVI CLIMÀTIC/ Amb les dades recollides durant dècades, traça un mapa de ruta capaç de pronosticar la imminent i incontrolable expansió de les malalties considerades «tropicals», però que afecten cada vegada més altres territoris per l’escalfament global, el canvi climàtic i els viatges internacionals.

Notícies relacionades

Bill Gates, involucrat en el problema a través de la lluita contra la malària empresa per la seva fundació, deixa patent la seva preocupació per una possible pandèmia global: «Els recursos necessaris per combatre un brot, en relació amb el nivell de morts que podrien resultar d’una pandèmia mortal, fan d’això una clara prioritat de salut mundial», adverteix l’empresari nord-americà. També s’inclouen entrevistes amb destacats experts científics com l’exdirector del Centre de Control i Prevenció de Malalties (CCPEEU) Tom Frieden, que assegura: «Haurem de trobar noves i millors formes comunes d’aturar el mosquit per protegir-nos no només del Zika, sinó també del que pugui venir després».

Després de la projecció privada a la premsa, el científic del CESIC Óscar Soriano, que treballa a l’Institut de Ciències Naturals, va deixar clara la seva preocupació. «En principi, aquest tipus de malalties afecten països subdesenvolupats, però el canvi climàtic i la mobilitat de la gent estan canviant les coses», va alertar l’expert abans de denunciar «la falta de recursos» amb què es lluita a Espanya contra aquest fenomen.