TELEFILM HISTÒRIC

'Cervantes contra Lope', a TVE-1

Emilio Gutiérrez Caba i Jose Coronado mantenen un gran duel interpretatiu en la pell dels dos genis de la literatura

undefined33816632 tve inicia el rodaje de la tvmovie cervantes contra lope con161130182400

undefined33816632 tve inicia el rodaje de la tvmovie cervantes contra lope con161130182400

2
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / MADRID

TVE-1 estrena avui (22.50) el telefilm Cervantes contra Lope, interessant producció sobre la relació d’amor i odi que van mantenir aquests dos grans genis de la literatura espanyola i mundial. Protagonitzada per Emilio Gutiérrez Caba ('Lo que escondían sus ojos', 'Gran reserva') i Jose Coronado ('El Príncipe'), forma part de la programació especial que està dedicant aquest any TVE a Miguel de Cervantes, amb motiu del quart centenari de la seva mort. Barcelona i rodalia van ser l’escenari on es va gravar aquest telefilm.

Un dels principals al·licients que presenta aquesta pel·lícula per a la televisió és contemplar el duel interpretatiu entre dues figures de l’art dramàtic espanyol: Gutiérrez Caba (Cervantes) i Coronado (Lope de Vega). Un enfrontament del qual segur que en sortiran guspires per la peculiar relació que unia l’autor d’El Quixot amb Lope de Vega a principis del segle XVII. A les converses amb els protagonistes i la recreació de l’època s’hi afegeix la presència d’alguns dels episodis més famosos d’El Quixot.

Dirigida per Manuel Huerga amb guió de Maria Jaén, Cervantes contra Lope és una coproducció de RTVE amb Onza Entertainment i Minoria Absoluta (Polònia, i Crackòvia) que ja es va preestrenar a la Seminci de Valladolid i que va inaugurar l’últim Festival Zoom d’Igualada. La història se situa en el moment de l’aparició del llibre conegut com el Quijote de Avellaneda, quan han passat 10 anys des de la publicació de la primera entrega d’El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha. Els editors es freguen les mans i segueixen esperant la promesa segona part. La nova publicació farà esclatar amb tota la seva força l’enfrontament entre els dos genis de les Lletres espanyoles, que es dispensen una admiració recíproca farcida de ressentiment i enveja.

ANIMADVERSIÓ PERSONAL

Notícies relacionades

I és que el nou Quixot conté atacs cruels i directes contra Cervantes, que sospita que l’autor del llibre és un pseudònim darrere del qual s’amaga el mateix Lope de Vega. A partir d’aquí, l’argument s’endinsa en la intriga sobre la identitat d’Avellaneda i també descobreix la personalitat dels dos grans literats, brillants per la seva ploma però també profundament humans. Cervantes ha malviscut de diversos oficis durant molt de temps i, tot i ser ara un autor popular, segueix frustrat per no haver triomfat en el gènere de la poesia i en el suculent negoci del teatre. En canvi, Lope és un triomfador que s’ha guanyat el favor del públic amb les seves comèdies populars. És un home més mundà que salta de llit en llit i disfruta dels plaers de la vida, encara que se li hagi entravessat la seva vella pretensió d’entrar en el món de la noblesa.

Gutiérrez Caba encarna aquest home obsessionat amb el teatre i amb l’èxit del seu etern rival, mentre que a Coronado li toca donar vida a un Lope de Vega extravertit, fogós, faldiller i vanitós que no té l’altura intel·lectual del seu oponent, cosa que el mou a ridiculitzar l’obra cervantina. A més a més, hi apareixen Quevedo (Pol López), Góngora (Lluís Villa­nueva), Jerónimo de Pasamonte (Albert Pérez) i Cristóbal Suárez de Figueroa (Joan Carreras).